“DRAGI AMERICANI”

                                  de N. Raducanu 

             Cu titlul de mai sus a aparut recent in marele saptamanal de cultura german “Die Zeit” un articol de fond sub semnatura lui Helmut Schmidt, fost cancelar social-democrat al Germaniei. La 89 de ani, el este considerat unul dintre batranii intelepti ai acestei tari si de aceea am considerat util sa traduc acest articol si sa il public pe blog. deoarece el exprima cred opinia multor europeni.

                    

            Daca noua, europenilor, ni s-ar permite sa luam parte la alegerile preliminare din SUA,  as avea atunci de pus cateva intrebari candidatilor ambelor mari partide. Caci in decursul secolului trecut am invatat ca politica externa a fiecarui presedinte american are pentru noi o importanta aproape coplesitoare. In toamna anului 2003 presedintele Bush junior a declarat : „Mission accomplished“. Dar chiar astazi , dupa cinci ani, telurile si caile Americii sunt tot atat de neclare ca si odinioara, ba chiar li s-au adaogat niste lucruri obscure.

            Problemele de politica mondiala pe care in ianuarie 2009 le va mosteni noul presedinte, par mai complicate, mai vaste, mai apasatoare decat mostenirea privind Vietnamul pe care presedintele Nixon a primit-o din partea inaintasilor sai Gerald Ford si Jimmy Carter. Natiunea americana si-a recapatat increderea in sine abia sub Ronald Reagan, la asta contribuind si timpul ce a mai trecut. Dar in actuala confruntare a alegerilor preliminare, reamintirea gravelor greseli ale razboiului din Vietnam joaca inca un rol important.

            E nevoie de un nou inceput, spera multi americani. Dar asta e valabil si pentru politica externa ? Unii dintre candidati au publicat in serioasa revista „Foreign Affairs“ niste declaratii inteligente, dar in cuvantarile lor problemele de politica externa si de securitate sunt secundare. Noi europenii stim din experienta ca disputele electorale, in orice democratie, nu sunt duse la cel mai inalt nivel de discernamant, ci mai curand la un nivel plat, de mlastina. Totusi nici cariera politica de pana acum a candidatilor si nici discursurile lor nu permit sa se aprecieze cum isi vor fauri politica lor externa in cazul in care vor castiga alegerile. Ca european as dori raspunsuri la cateva intrebari care privesc nu numai America, ci si Europa. In ele se includ razboaiele din Irak si Afganistan, dar se extind asupra tuturor teatrelor actuale de razboi.

1.      Cum vreti sa terminati razboiul din Irak ? Ce mijloace veti folosi ? Cum va arata Irakul la sfarsit ?

2.      Care va este scopul in Afganistan ? Este vorba doar de eliminarea lui Al-Qaida si a talibanilor ? Sau este vorba despre faurirea democratiei in aceasta tara ?

3.      In cazul in care Al-Qaida este definitiv respins in Pakistan si eventual intra in posesia armei nucleare pakistaneze, veti ordona intervenia militara si in Pakistan ?

4.      Care va este strategia pentru o solutionare pasnica a confruntarii de peste jumatate de secol intre Israel  si vecinii sai arabi ? Veti sustine crearea unui stat palestinian sau conferinta de la Annapolis ramane doar un simplu episod ?

5.      Dupa ce serviciile de informatii americane au stabilit ca Iranul a abandonat intentia de a se dota cu arma nucleara, care este viiitoarea politica a SUA fata de Iran ? 

6.      Tinand seama ca un sfert din statele intregii lumi sunt sub influenta islamica, veti sustine o politica de toleranta religioasa si culturala si veti evita un asa zis Clash of Civilizations cu Islamul ?

7.      Impartasiti opinia ca, pe langa Orientul Mijlociu si Apropiat, o alta „provocare a securitatii globale este Rusia“ (conf. Zbigniew Brzezinski) ? Sau impartasiti opinia noastra ca Rusia, dela Gorbaciov, nu a lezat nicaieri vreo frontiera si s-a comportat  la exterior mai pasnic decat in timpul tarismului sau sovietic ? Amplasarea de instalatii antiracheta in Polonia si Cehia servesc protectiei acestor tari si apararii SUA, sau ele sunt destinate doar intimidarii Rusiei ? Acceptati rolul politic si economic pe plan mondial al Rusiei ?

8.      Acceptati rolul politic si economic mondial al Chinei ? Veti invita in sfarsit China la intalnirile la nivel inalt ?

9.      Isi va indeplini America obligatiile ce ii revin prin tratatele de interzicere a armamentului atomic ?  Veti restabili acordul ABM de evitare a unui noi curse a inarmarii cu armament antirecheta, pe care precursorii dvs. l-au abolit neintelept ? Veti ratifica in cele din urma acordul KSE despre fortele conventionale in Europa, ceeace precursorii dvs. au refuzat sa o faca pana acum ?

10.  Dupa ce doi presedinti americani la rand nu au semnat protocolul de la Kyoto, va participa in viitor America la un acord de limitare mondiala a degajarilor de gaze cu efect de sera ?

11.  Veti cauta oare ca prin politica dvs. bugetara si financiara sa se echilibreze extrem de deficitara balanta comerciala externa ? Va inceta America sa foloseasca o mare parte din capitalul format al altor tari ? Sustineti introducerea de supraveghere si ordine unanim convenita asupra pietelor financiare globale, foarte speculative ?

12.  Carta Natiunilor Unite mai este si pentru America un drept al popoarelor in vigoare ?

         Inca de la fondarea Statelor Unite ale Americii, in politica externa americana au jucat un mare rol atat tendintele izolationiste, cat si cele imperialiste si internationaliste. Multi europeni considera politica mondiala unilaterala a actualului presedinte ca tinand de o atitudine imperialista. Totodata noi avem incredere in instinctele democratice ale natiunii americane. Pentru noi America este inca un adapost, un refugiu al libertatii si iluminismului. Noi stim insa ca lumea nu poate fi condusa doar de catre Occident. Caci Statele Unite nu reprezinte decat 4,5 %, iar impreuna cu Uniunea Europeana, doar 12 % din intreaga populatie a lumii; iar la mijlocul acestui secol, asta va reprezenta doar 9 %.

         Increderea europenilor in conducerea americana este astazi tulburata, dar noi dorim sa mentinem comunitatea atlantica. Dorim sa iubim din nou America. Suntem insa sceptici, deoarece Washingtonul de vreo zece ani nu ne-a solicitat decat cand a fost vorba de finante sau de ajutorarea cu trupe. Desigur ca suntem si noi, europenii, constienti de propriile noastre slabiciuni. Desi stim sa ne solutionam in comun problemele, fie ca e vorba despre normele telefericelor sau de adancimea bazinelor in gradinile zoologice, nu am reusit pana acum sa avem o „politica externa comunitara“ a U.E. Speram de aceea ca noul presedinte al SUA sa duca o politica externa rationala si multilaterala, indeosebi pentru ca suntem convinsi de vitalitatea Americii.                        

                                  

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: