TRAIM EPOCA INFLORIRII TEORIEI COMPLOTURILOR

                         

            Informatia inseamna putere, dar – indeosebi in zilele noastre – adevarata putere este capacitatea de a manipula informatia si a dezinforma masele. Suntem invadati de carti si reviste care ne demonstreaza ca ceeace credeam ca stim cu certitudine este fals si ca sursele de informatie pe care ne bizuiam judecata despre lume sau despre tara sunt vicioase si gresite.

            Anul acesta a aparut la noi o carte a ziaristului spaniol Miguel Pedrero intitulata „Coruptia marilor puteri. Strategii si minciuni in politica mondiala“ (Edit. Litera International“), ce ilustreaza pana unde s-a ajuns cu interpretarea abuziva a evenimentelor istorice si rastalmacirea lor in lumina unor teorii complotiste. Cui foloseste clatinarea certitudinilor si desfiintarea oricarei busole de orientare intr-o lume plina de evenimente in rapida desfasurare, este usor de banuit. Iata cateva exemple luate din aceasta carte.

            Vreti sa stiti care e secretul lui Karl Marx ? El nu sta ascuns in cartea sa „Capitalul“, ci in faptul ca autorul facea parte din „organizatia de factura luciferica Liga celor Drepti, afiliata Ordinului Illuminati“, ordin secret la care participau de altfel si mai toti conducatorii Revolutiei Franceze (pag. 27-30). Credeati ca succesul revolutiei ruse din 1917 a fost rezultatul ridicarii poporului impotriva samavolniciilor tariste ? Nicidecum! Ea n-ar fi reusit niciodata „daca nu ar fi fost finantata de bogatasii americani Morgan si Rockefeller, de fratii Wartburg (unul din ei fondator al Rezervei federale a SUA) si de lordul Milner, care au contribuit cu  20 milioane dolari la succesul revolutiei bolsevice“. (pag. 24-26). Cum de nu s-a prabusit URSS in anii urmatori ? Simplu : „in timp ce puterile occidentale cheltuiau miliarde de dolari impotriva inamicului sovietic, conspiratorii (bancile Kuhn, Chase Manhattan Bank, compania petroliera Standard Oil, miliardarul american Armand Hammer  s.a.) au ajutat si sustinut URSS atat din punct de vedere economic, cat si tehnologic.“ (pag. 25-27).

            Autorul insa se apropie si de vremurile noastre. Nu cunosteati intriga financiara ce sta in spatele atacului terorist de la 11 septembrie 2002?  Substratul e ca banca americana BCCI lucra strans cu Bin Laden Group, imperiu economic ce apartinea miliardarului Osama Bin Laden din Arabia Saudita. Iar „familia Bin Laden a facut afaceri importante cu George Bush-tatal si deasemenea cu fiul lui, actualul presedinte al SUA“(pag. 99).  Pentru cei ce vor sa stie care e adevarata poveste a lui Carlos „Sacalul“, autorul ne desvaluie un detaliu : „Din cauza simpatiei pe care brutalul dictator Ceausescu o simtea fata de Carlos, teroristul dispunea de mai multe baze in Romania, incepand cu anul 1980. Cu timpul Carlos a inceput sa indeplineasca „sarcini“ pentru serviciul secret roman. In 1981, raspunzand cererilor prietenilor lui romani, „Sacalul“ a aruncat in aer Radio Europa Libera din München, post finantat de CIA.“ (pag.166-168). Si tot asa mai departe, caci teoria comploturilor ce ne inconjoara nu are limite : FMI sponsorizeaza miscarile revolutionare, fundamentalistii crestini americani „sunt uniti de Apocalipsa“ cu extrema dreapta sionista israeliana, exista un plan de genocid impotriva populatiilor africane, razboiul din Cecenia a fost fabricat la Kremlin, s.a.

            Cred ca e necesar sa reflectam asupra acestui fenomen al proliferarii teoriilor conspirationiste. Asa zisa „teorie a complotului“ consta in a crede ca realitatea, chiar si in detaliile ei, este obiectul unei manipulari oculte ce urmareste sa ascunda adevarul restului lumii. Se porneste de la ipoteza ca aproape tot ce ni se spune este o minciuna, ridicand neincrederea la rangul de dogma. Este o negatie generalizata, care insa ascunde doua idei afirmative : mai intai, ca orice adevar oficial, inclusiv cel din cartile de istorie, este un fals; apoi, ca adevarul ascuns este chiar contrariul a ceeace ni se spune. Ni se afirma ca Al-Qaida ar fi faptasul atentatelor de la 11 septembrie; ei bine nu, americanii sau evreii sunt autorii! Ni se spune ca omul a pasit pe luna ? Gresit, totul a fost inscenat la Hollywood !

            Surprinzator si ingrijorator este succesul in public de care se bucura aceste ipoteze de factura negationista. Creditul acordat tezelor comploturilor se explica prin aceea ca da adeptului lor sentimentul ca e in posesia unui secret de mare importanta. Cu usurinta, fara efort, el se simte deasupra specialistilor si savantilor prin simplul fapt ca respinge orice afirmatie oficiala. Este victoria resentimentului fata de elite, o noua ipostaza a anti-intelectualismului. Si daca ar fi numai atat ! Caci adeptul teoriei se imbata si cu ideea ca in acest fel el a reusit sa demaste o capcana  in care a cazut, sau e pe cale sa cada, intreaga omenire. El s-a dovedit insa mai viclean decat conspiratorii ce inseala de secole lumea intreaga ! Este explicatia succesului unor carti  ca „Codul lui Da Vinci“, in care se sugereaza ca biserica crestina s-a coalizat pentru a ascunde adevarul asupra lui Cristos. Nu conteaza ca demonstratia nu aduce probe : ele exista, dar au fost ascunse de conspitatori ! Chiar lipsa probelor se transforma in argument al teoriei complotului. Acelasi lucru se poate spune si despre „Protocolul inteleptilor Sionului“, document fals elaborat de Ohrana tarista.

            Revolutia romana din decembrie 1989 a fost rezultatul unei explozii populare, urmata de o veritabila rasturnare politica si sociala, cu consecinte durabile asupra societatii romanesti. Dar mai are aderenti si teoria ca ea nu a fost decat o lovitura de stat pusa la cale peste hotare, de americani, cu sprijin rusesc si unguresc. Este teoria scumpa celor carora nu le-a convenit desfasurarea ulterioara a evenimentelor.

            Demascarea comploturilor, reale sau fictive, este painea ziarelor de senzatie. Cand in lume pluteste o stare de nesiguranta provocata fie de teama – bine intretinuta – a unor atacuri teroriste, fie de frica unei crize economico-financiare majore, o anumita categorie a presei e ademenita de „scoop“-urile ce se pot fauri pe diferite teme. Ne gasim acum intr-un an electoral de mare importanta pentru clarificarea spectrului politic romanesc. Nu este, deci, de loc exclus ca se vor tese noi comploturi si ca, de ambele parti, adversarii vor fi acuzati ca recurg la sordide conspiratii. Avem datoria sa privim cu luciditate si vigilenta aceste intentii.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: