Sa invatam din experienta Statelor Unite !

                                   

            Dupa termenii „carnivori“ si „omnivori“, iata ca a aparut in Statele Unite si cuvantul „locavori“. Acestia sunt persoanele care si-au luat angajamentul sa nu manance decat produse locale, adica tot ce e produs, preparat si ambalat intr-o raza de max. 100 Mile (cca.160 Km.) de la locul unde este consumat. Adio deci ciocolata, cafea, ulei de masline, etc., si  reintoarcerea la gradina de legume din dosul casei, pentru ca astfel sa se reduca degajarile de oxid de carbon.

            Nu este o fantezie, caci ziarul „Le Monde“ din 21.05.2008 ne informeaza ca „New Oxford American Dictionary“ a acordat lui „locavore“ titlul de cuvantul anului 2007 (in fata cuvantului „tase“ – aplicarea de socuri electrice unui individ nedisciplinat, si a cuvantului „mumblecore“ – film cu buget minim, jucat de actori neprofesionisti si cu dialoguri in buna parte improvizate).

            „Locavore“ a fost inventat de patru tinere ecologiste din San Francisco, care au considerat absurd importul de capsuni in California, de vreme ce ele se produc pentru export chiar in acest stat. Ele au inventat si notiunea de “kilometru-hrana“, care exprima distanta de la producator pana la farfuria consumatorului. Jessica Prentice a calculat ca un pahar de suc de portocale din Florida baut la Chicago contine echivalentul a doua pahare de petrol. Asociatia EcoTrust ne sensibilizeaza cu povestea a doua rosii : una verde, prapadita, este Travelling Tom, adusa de departe, culeasa inainte de a se coace si apoi facuta sa se inroseasca cu hormoni. Cealalta, Local Lucy, este splendida, caci este venita de pe campul de alaturi…

            Miscarea locavorilor are in SUA consecinte neasteptate pentru aderentii ei. Sucul de portocale sau grape-fruit ce sta dimineata pe masa americanului, nu mai poate fi consumat decat in California si Florida; a aparut inghetata de…fasole, este interzis a se consuma produse in cutii de conserve, iar cei mai radicali spun ca daca fiecare cetatean nu ar manca o zi pe saptamana produse din carne, asta ar fi echivalent cu retragerea din circulatie a opt milioane de automobile. Doar iarna se admite a se cumpara alimente de la „super-market“, dar numai produse eco.

            In revista „New Yorker“, Adam Gopnik povesteste experienta sa : a mancat timp de o saptamana numai produse obtinute din cinci cartiere ale marei metropole. Cel mai important, relateaza el, este ca a intalnit o multime de oameni interesanti, ca de pilda un apicultor ce producea miere in 15 stupi pe terasa blocului in Manhattan, un crescator de pui in Bronx s.a. Dar miscarea locavorilor are si criticii sai : se reproseaza ca a bea vin la New York adus cu vaporul din Franta e mai avantajos decat vinul din California, adus cu camionul. Iar altii obiecteaza ca extinderea consumului local va sufoca micii producatori din Costa-Rica si Kenia, care abia au invatat sa obtina produse ecologice pentru piata occidentala.

 

            Ne intereseaza si pe noi acest curent de peste ocean ?  In mai mica masura desigur, caci la noi datele statistice arata ca in 2005 aproape 15 % din alimentatia medie a romanului era obtinuta din consumul produselor proprii (peste 50 % – pentru populatia rurala). Nimeni nu pretinde sa nu se importe banane, dar este absurd ca in Romania sa se aduca mere din Franta, miere din Belgia, cartofi din Turcia, ceapa din Grecia, zarzavat din Cipru, telemea din Bulgaria etc., produse cu nimic superioare celor romanesti.

             Pe de alta parte spiritul ce ii anima pe cei ce doresc o alimentatie strict locala reflecta o neliniste generala cu privire la securitatea alimentara. O buna parte din alimentele din marile magazine sunt contaminate cu tot soiul de substante conservante, iar – in America mai ales – asta se resfrange asupra fiziologiei, sporind numarul celor supraponderali. Pe cand oare si la noi un curent in favoarea unei alimentatii, care – fara exagerarile unui fanatism ridicol – , sa puna pe piedestalul cuvenit produsele traditionale ale fostului taran, devenit „fermier“ ?

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: