Un experiment in reformarea societatii (II)

 

Nu este locul aici de a prezenta cele peste trei sute de masuri  propuse de comisia condusa de Jacques Attali, dintre care unele sunt specifice starilor de lucruri din Franta, dar ne vom limita a enumera cateva ce ni s-au parut mai interesante.

            In domeniul educatiei : adaogarea la cei 7 „stalpi“ ce formeaza soclul comun al cunostintelor copiilor, a inca patru : lucrul in grup, stapanirea limbii engleze, a informaticii si a economiei. Pe langa aceasta : crearea a 10 centre universitare de inalt nivel international pentru studii si cercetari stiintifice; desvoltarea finantarii private a universitatilor si acordarea unei mai mari autonomii acestora; legatura mai stransa a scolii cu activitatea practica s.a.

            In domeniul sprijinirii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM): crearea unei agentii, dupa modelul britanic, pentru indrumarea si finantarea firmelor cu mai putin de 20 de salariati; usurarea accesului intreprinderilor mijlocii la licitatiile pentru lucrari publice; reducerea la 30 de zile a termenelor de decontare si plata a livrarilor si serviciilor efectuate; atragerea bancilor si soc. de asigurari pentru investitii in IMM; simplificarea contabilitatii si a regimului fiscal; s.a.

            In domeniul noilor tehnologii : punerea la dispozitia tuturor a serviciilor televiziunii numerice terestre de inalta definitie si rennuntarea pana in 2011 la televiziunea analogica; echiparea pana in 2012 a 85 % din familii cu un computer; sprijinirea pietii telefoniei mobile si introducerea unui standard european de generatia 4 in acest domeniu; efectuarea de investitii masive in nanotehnologii; desvoltarea energiei solare si eoliene, si a biocarburantilor de generatia doua; mentinerea rolului statului si a ritmului in constructia centralelor nucleare; construirea pana in 2012 a zece Ecopolis, orase sau cartiere cu min. 50.000 locuitori, in care sa se aplice noi tehnologii ecologice si de comunicatii, ce vor fi modele ale unui nou urbanism; imbunatatirea conditiilor de atragere a specialistilor straini de inalta calificare; s. a.

            In domeniul sanatatii se evalueaza ca cererea de ingrijire medicala va atinge 20 % din PIB in 2020 si 30 % din PIB in 2030 (fata de 11 % din PIB astazi). Politica sanitara va fi centrata deci pe : preventia bolilor, prin supravegherea medicala pe durata vietii fiecarui cetatean; desvoltarea cercetarilor in domeniul farmaceutic; imbunatatirea pregatirii medicilor; satisfacerea cerintelor in crestere a persoanelor dependente.  

            In domeniul comunicatiilor si turismului : desvoltarea curselor aeriene low-cost; sporirea capacitatii a trei mari porturi maritime; aeroportul Roissy-Ch.-de-Gaulle sa devina cel mai mare din Europa; adaptarea ofertei turistice la nevoile clientilor; desvoltarea turismului ecologic si a celui de afaceri; s.a.

            In domeniul modernizarii dialogului social : sporirea procentului de sindicalizare a personalului din sectorul public si din cel privat; sporirea ofertelor de serviciu ata pentru salariati, cat si pentru cei din afara pietii muncii; modernizarea codului muncii pentru simplificarea lui si pentru a privilegia negocierea colectiva a dreptului muncii; acordarea fiecaruia dreptul de a munci oricat de tanar sau oricat de in varsta este; imbunatatirea educarii  tinerilor din periferiile urbane; s.a.

            In domeniul constructiei de locuinte : sporirea inaltimii autorizate a imobilelor, cu respectarea spatiilor verzi; sporirea pe teritoriu a suprafetelor de teren destinate noilor constructii; imbunatatirea sistemului de finantare pentru constructia de locuinte sociale; simplificarea accesului la proprietate a locatarilor chiriasi; s.a.

            In domeniul reglementarii profesiunilor : suprimarea lui numerus clausus pentru profesiunile cu acces limitat (de pilda farmacisti, avocati, notari); inlocuirea, pentru intrarea in profesie, a barierelor prin stimulente; sporirea numarului de veterinari; s.a.

            In domeniul sporirii mobilitatii internationale: sprijinirea angajarii de muncitori straini in intreprinderile franceze; primirea a cat mai multi studenti straini in universitatile franceze.

            In domeniul sporirii eficientei organismelor statului : crearea unui comitet permanent pentru simplificarea legislatiei si administratiei; definirea intereselor economice, sociale si financiare ale tarii inainte de orice negociere in Consiliul U.E. si in Parlamentul European; reducerea numarului de ministri (minimum 12 si max. 20); generalizarea e-administrarii (administratia electronica) pentru a obtine 15 miliarde euro economii pe an; reformarea inspectoratelor de stat cu atragerea celor mai experimentati specialisti; externalizarea unor activitati publice spre sectorul privat; s.a.

            In domeniul descentralizarii : simplificarea organizarii teritoriale, prin disparitia in decurs de zece ani a departamentelor (astazi 100), intarirea regiunilor (26), acordarea unei mai mari autonomii bugetare comunelor pentru ca electoratul sa poata mai bine controla cheltuielile colectivitatilor locale; introducerea unor indicatori de performanta a serviciilor publice municipale; s.a.

                                                           *

            Masurile enumerate mai sus, printre care nu am mai amintit cele privind fiscalitatea, finantarea protectiei sociale, combaterea discriminarilor de origine si sex, s.a., sunt insotite de un plan calendaristic, introducerea lor urmand a se termina in iunie 2009. La examinarea propunerilor din raport intr-o sedinta speciala a guvernului francez, singurele obiectii de care s-a tinut seama, in urma protestelor soferilor, s-au referit la sporirea numarului de taximetre in orasul Paris.

            Lumea este, mai mult sau mai putin vizibil, in rapida schimbare. A tine pasul cu acest ritm impune oricarei tari sa se adapteze cerintelor modernizarii, cu toate barierele vechilor structuri sau ale opozitiei unora din cei afectati. Nu orice reforma este corecta sau aduce ameliorarile asteptate, deseori ea exprimand interesele unei anumite categorii sociale. Nu este deloc exclus ca si unele din deciziile raportului Attali sa fie tributare unor asemenea interese. Dar insasi initiativa de demararea a unei asemenea curajoase actiuni este demna de luat in considerare si in tara noastra, dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul anului.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: