PRIVIND SPRE CAUCAZ…

 

           In aceste zile, cand toate ziarele comenteaza in diverse chipuri evenimentele din sudul Caucazului, este bine sa fie ascultati cu precadere acei ce cunosc de aproape atat Rusia, cat si Georgia, dar mai ales relatiile seculare intre popoarele acestor doua tari.  Un astfel de analist este Alexandre Adler, renumit comentator de politica externa francez, care publica in ziarul „Le Figaro“ din 16 august 2008 un amplu articol intitulat „Popoarele rus si georgian : o istorie comuna“. Voi prezenta in cele de mai jos cateva idei ce mi s-au parut esentiale in acest admirabil articol.

            In prima parte se arata cat de influentata a fost politica si cultura rusa de catre personalitati remarcabile ale micului popor georgian. Doi mari scriitori rusi au fost fascinati de locurile si oamenii Caucazului: Lev Tolstoi („Hagi Murad“) si M. I. Lermontov („Mtziri“). Aproape 30 de ani viata rusilor a fost determinata decisiv de dominatia lui Stalin (I.V. Dugashvili), dar multi alti oameni politici georgieni (gruzini, cum le spun rusii) au avut un rol mare in politica interna a Uniunii Sovietice (S. Ordjonikidze, A. Enukidze, L. Beria). Odata cu venirea lui Gorbaciov la putere, politica externa sovietica este condusa de Shevarnadze, cinematografia primeste suflul unor regizori georgieni (Abuladze, Ioseliani), tineretul e fermecat de poezia si muzica lui Bulat Okudjava. Poate ca si unele resentimente ale rusilor fata de influenta disproportionata in atatea domenii a acestui popor de doar 4,6 milioane de locuitori, sunt de luat in considerare in evaluarea evenimentelor de acum, crede Alexandre Adler. Dar cele ce se petrec acum acolo desvaluie si alte aspecte, scrie el :

            „Falimentul rolului hegemon al Statelor Unite : actionata de un resentiment pe cat de irational, pe atat de meschin, America nu a incetat sa practice o incercuire deliranta a Rusiei postsovietice. Mintile sucite ale celor de la Langley, unde isi are sediul inepta CIA, sau creerele-soc ale Pentagonului, au dorit sa aiba si ele o Cuba. S-au gandit ca au gasit-o in Georgia, impreuna cu agentul lor de influenta, Saakashvili. „Frankenstein“ Saaka a vrut sa-si atraga patronii sai americani in logica absurda ce stapaneste nationalismul ingust al Georgiei.“ […]    „Cauza structurala a conflictului este vointa dementa de a provoca fara pauza Rusia, propunand intrarea imediata a Ucrainei si Georgiei in NATO, tocmai cand se desfasoara solutia diplomatica a crizei iraniene. Iresponsabilitatea americana ar cere ca aceasta tara sa fie imediat eliberata de obligatiile excesive pe care si le asuma in problemele internationale“. […] „Urmatoarele cai se deschid acum pentru Europa :

·        sa se blocheze logica folosirii fortei spre care ar fi acum tentati rusii;

·        sa se puna puna capat definitiv folosirii fortei, dandu-se Rusiei un loc decent si necesar pe care sa-l ocupe in edificarea Europei;

·        sa nu fie impinsa Ucraina spre o ciocnire cu Rusia;

·        sa se faca totul pentru a facilita o impacare istorica a Rusiei cu aliatii nostri polonezi si turci.

           E desigur un drum dificil, dar indispensabil, pe care daca pasim chiar azi, vom vedea ca relatia pasionala a Rusiei cu sudul sau va vasi solutia umanista pe care o asteapta toti acesti caucazieni de geniu, pentru a forma o simbioza cu sufletul rusesc. Lermontov visa viitorul venind din Caucaz, nu numai pentru Rusia, ci pentru Europa intreaga.“

 

Advertisements

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: