IZOLAREA OCCIDENTULUI

                                                

            Criza din Caucaz nu si-a desvaluit inca nici toate motivele, nici toate consecintele. Una dintre ipotezele avansate de analistii politici este ca Statele Unite, cu acordul mai mult sau mai putin tacit al tarilor U.E., urmaresc incercuirea si izolarea Rusiei, zmulgand treptat din sfera ei de influenta unele din republicile foste sovietice. Aparent aprecierea este corecta, dar o privire de ansamblu a situatiei mondiale permite si o evaluare diferita. Intr-un articol publicat in saptamanalul german „Die Zeit“ (No. 36 / 2008), profesorul Kishore Mahbubani, ce preda stiintele politice la Universitatea din Singapore si autor al recentei carti „The New Asian Hemisphere“, sustine ca evenimentele din Georgia au izolat nu Rusia, ci Occidentul. Prezint in cele ce urmeaza argumentele aduse de el in favoarea acestei ipoteze.

 

            Dupa incheierea razboiului rece, sarbatorita ca o victorie in vest, a aparut cartea americanului Francis Fukuyama „Sfarsitul istoriei“, in care autorul considera ca prin izbanda obtinuta, civilizatia occidentala a atins suprematia, restului lumii ramanandu-i doar capitularea. In Georgia, Rusia a facut acum cunoscut ca nu mai vrea sa capituleze in fata vestului si, dupa doua decenii de umiliri, a decis sa riposteze. Nu va dura mult si la fel vor face si alte puteri. Cu uriasa sa putere, occidentul a patruns in zonele geopolitice ale altor state, pana atunci in stare de somnolenta. Aceste state insa, indeosebi in Asia, s-au trezit intre timp.

            In cea mai mare parte a lumii domneste uimirea fata de lectiile de morala ce le predica occidentul in problema Georgiei. Daca Rusia s-ar instala in curtea geopolitica interioara a SUA din America de sud, ar fi inacceptabil pentru americani. Tuturor le este clar ca SUA cantaresc cu doua masuri. Iar unii comentatori musulmani arata ca si invazia americana in Irak a fost ilegala. Nici India, nici China nu au simtit nevoia sa protesteze fata de atitudinea rusilor. Toate acestea arata cat de izolat este punctul de vedere occidental, conform caruia intreaga lume ar trebui sa sara acum in apararea Georgiei subordonata Americii. In realitate cea mai mare parte a lumii sustine Rusia in rezistenta sa contra incercarii de intimidare din partea vestului. O mai mare discrepanta, intre interpretarea occidentala si faptele reale percepute de restul lumii, nu poate exista.

            Pentru occident este important sa traga invatamintele juste din cele petrecute in Georgia. Dupa prabusirea URSS unii politologi au crezut ca Occidentul nu va mai fi constrans sa faca compromisuri geopolitice, ci de acum inainte va putea sa-si dicteze conditiile tuturor. Acum s-a revenit la realitate. In Occident – adica in America de Nord, in Uniunea Europeana, in Australia si Noua Zeelanda – traiesc 700 milioane de oameni, ceeace reprezinta cca. 10% din populatia lumii. Restul de 90% nu mai sunt simple obiecte ale istoriei mondiale, ci au devenit subiectele ei. In Financial Times din 18 august era un articol cu titlul „Vestul isi strange randurile datorita Georgiei“. Corect ar fi fost insa „Restul lumii critica vestul datorita Georgiei“. Dar pentru a scrie asta e nevoie de gandire strategica.

            Mao-Tse-tung a facut multe greseli, dar era un mare ganditor strategic. El spunea : China trebuie sa se opuna mereu contradictiei principale, dar in privinta contradictiilor secundare trebuie sa caute compromisuri. Cand pentru China principala contradictie era Uniunea Sovietica, Mao a fost gata sa colaboreze cu Statele Unite, desi insemna o umilire sa tratezi cu o tara ce pe atunci il considera inca pe Chang-Kai-shek drept conducatorul legitim al Chinei. Occidentul trebuie acum sa se straduiasca sa imite acest pragmatism al lui Mao si sa se concentreze asupra contradictiei principale.

            Rusia este departe de a fi principala contradictie a Occidentului. Veritabila problema strategica este aceasta contradictie vine de la lumea islamica sau de la China. Dupa 11 septembrie 2001 vestul s-a comportat ca si cum principala lui contradictie vine din partea lumii islamice. In loc insa de a desfasura o strategie pe termen lung pentru a castiga de partea sa pe cei 1,2 miliarde de musulmani de pe glob, vestul s-a napustit fara nici o strategie in lumea islamica. Interventia americana in Afganistan si Irak este amenintata sa esueze, occidentul vazandu-se inconjurat peste tot in lumea islamica de o atmosfera dusmanoasa. Multi politicieni europeni vad bine cat de gresita este politica americana in multe domenii, dar nu inteleg ce pericole contine politica de a lasa securitatea Europei in grija americanilor. In privinta securitatii, geografia este mai importanta decat inrudirea culturala, iar ea i-ar obliga pe europeni sa fie mai preocupati de furia islamica, decat americanii – care sunt despartiti de ea prin oceanul Atlantic.

            In Statele Unite, cele mai importante minti neoconservatoare considera China drept contradictia principala. In acelasi timp insa ei sustin cu patima Israelul, fara a intelege ca de asta profita chinezii. Ei se asigura ca USA are in fata o lume islamica dusmanoasa, care abate atentia Americii de a se concentra asupra Chinei, iar China a profitat pentru a-si aplana toate conflictele cu tarile invecinate. Ganditorii occidentali ar trebui sa descifreze clar care este provocarea reala de lunga durata a vestului. Daca aceasta este lumea islamica, atunci ar trebui ca SUA sa nu mai intervina in sfera de interese ale Rusiei si totodata sa stabileasca o stare de intelegere durabila cu China. Daca insa China este provocarea principala, atunci SUA trebuie sa caute a avea bune relatii cu Rusia, sa castige alaturi de sine lumea islamica si sa rezolve conflictul israelo-palestinian. Asta ar obliga guvernele statelor islamice sa se implice mai intens in lupta contra extremismului Al-Qaida.

            Cel mai mare paradox al vestului sta in aceea ca astazi este in fine posibil a se fauri o ordine mondiala sigura. Niciodata nu a fost atat de mare numarul statelor ce s-ar dori participanti responsabili ai unei astfel de ordini. Majoritatea acestor tari – inclusiv China si India – vor sa colaboreze cu Statele Unite. Dar Occidentului ii lipseste o strategie de lunga durata in relatiile cu restul lumii si se dovedeste incapabil sa incheie compromisuri geopolitice. Oamenii politici occidentali declara ca lumea va fi tot mai periculoasa, dar numai putini dintre ei recunosc ca datorita lipsei lor de perspectiva se desvolta aceasta situatie. Cazul Georgiei arata ce se intampla cand gandirea strategica este absenta.

Tags: , , , , , , , , ,

2 Responses to “IZOLAREA OCCIDENTULUI”

  1. Klaus Steinberg Says:

    Fara sa va complimentez , imi place blogul dvs. Bine scris , analitic , unul dintre puzinele bloguri bune . Feicitari.

  2. Bibliotecaru Says:

    Foarte interesant. Şi eu cred că occidentul va cădea, dintr-un motiv simplu, surplusul de resursă consumată pentru “luxul” de a trăii lipsit de grija de mâine a ajuns la termenul de scadenţă.

    Aş face o mică nuanţare care mi-a venit în minte atunci când am citit “Mao-Tse-tung a facut multe greseli, dar era un mare ganditor strategic.”

    În România, ca şi în întreaga lume, se aruncă la groapa istorie o perioadă în mod global. Dictatura şi oligarhia comunistă a produs orori. Concluzia, ideologia comunistă produce orori. Ei bine, eu susţin, şi am mai spus-o, că nu ideologia distruge ci cei care se folosesc de o ideologie pentru a aplica o dictatură personală sau oligarhică. Ideologia este, prin ea însăşi, o floare de spirit, un model raţional. Probabil că următoarele decenii vor consemna căderea capitalismului, a societăţii de consum, căderile financiare vor scutura lumea capitalurilor până la disoluţie. Sunt aboslut convins că secolul viitor va condamna deopotrivă comunismul şi capitalismul ca pe nişte ideologi barbare. Dar, în adevăr, ideologia nu omoară pe nimeni, politica însă… Sfârşitul politicii este deci foarte aproape.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: