CEI DE SUS SI CEI DE JOS LA NEW YORK

Acum trei zile, presedintele Obama a cerut ca, data fiind situatia de criza in care este acum economia americana, bursa de pe Wall Street sa dea dovada de mai multa responsabilitate. Sfat care urma informatiei ca in cursul anului 2008 bursa new-yorkeza a acordat prime (bonus) in valoare de 18,4 miliarde dolari, in buna parte tocmai managerilor care contribuisera la falimentul bancilor. Printre acesti reprezentanti ai elitei financiare doua persoane sunt acum tinta indignarii populare.
Cand criza era in plina desfasurare, John Thain, seful bancii Merrill-Linch, a dispus sa i se schimbe aranjamentul biroului sau. Mobila, covoarele, tapetul si alte detalii au costat nu mai putin de 1,2 milioane dolari. Doar cosul de hartii a valorat 1400 dolari. Soferul sau avea un salariu de 230.000 dolari pe an. Totusi Thain a spus ca nu intelege de ce, la sfarsitul anului ar trebui sa renunte la bonusul de 2 milioane dolari, desi banca sa era falimentara.
Fostul sef al bancii Lehman Brothers, Richard Fuld, a vandut sotiei sale, pentru suma de 100 dolari, o vila in Florida, care cu cinci ani inainte fusese evaluata la 14 milioane dolari. Conducerea bancii Citigroup dispusese acum cateva zile cumpararea unui avion de 50 milioane dolari, desi cu putin inainte banca solicitase din partea guvernului un ajutor de 45 miliarde dolari pentru a nu intra in faliment. Prin asemenea trucuri bancherii incearca sa isi salveze o parte din averile considerabile, amenintate de procese deschise de clientii lor ce se considera escrocati. Dar ies la iveala si altfel de inselatorii de proportii. Dupa arestarea lui Madoff, saptamana trecuta politia l-a arestat pe un mare profesionist al finantelor, Nicholas Cosmo, care i-a tras pe sfoara pe niste investori creduli cu suma modica de 380 milioane dolari. Exemplele pot continua, dar acesta este doar unul din cei doi poli ai societatii new-yorkeze, cel al privilegiatilor sistemului, departe de celalalt pol, al miilor de saraci „homeless“.
Zilele trecute primarul orasului, Mike Bloomberg, a oferit la hotelul Grand Hyatt o masa catorva bancheri – printre care seful lui JP Morgan Chase, Jamie Dimon – si catorva investori imobiliari, printre care Stephen Ross si Jonathan Tisch. Dar abia se asezasera la masa si usile au fost date deoparte, iar in sala au navalit vreo suta de demonstranti, purtand pancarde prin care primarului i se cerea sa se intereseze mai mult de soarta celor fara domiciliu, decat de bancherii vinovati de recesiune. Cu 7 ani in urma cand a ocupat postul, Bloomberg promisese ca va reduce cu doua treimi numarul celor fara locuinta. In prezent insa in New York situatia acestora este mai rea decat acum 25 de ani. La inceputul lunii februarie se inregistrasera 35.275 persoane, din care 15.049 copii, ce erau adapostiti in timpul noptii in camine pentru cei lipsiti de locuinta. Acestora li se mai adaoga inca minimum 3000 de persoane ce dorm noaptea in statii de metrou sau prin parcuri.
De regula pentru a lupta cu numarul in crestere al saracilor lipsiti de domiciliu, asociatiile filantropice fac apel la banci si mari concerne. Printre aceste asociatii este „Donors Choose“ care sprijina copiii saraci din scoli, „Doctors without Borders“, „Habitat for Humanity“ sau „United Way of New York City“. In 2007 de pilda, banca Lehman Brothers aflata acum in faliment, daruise la 200 de asociatii de binefacere suma de 39 milioane dolari. Dar odata cu sporirea crizei, sumele acordate de concerne si banci pentru scopuri filantropice au scazut considerabil.
Saptamana trecuta in Times Square s-a instalat o asa zisa „Bailout Booth“ destinata sa-i ajute pe cei aflati la stramtoare. Cei ce doresc sa fie ajutati trebuie sa povesteasca in fata camerei TV ce i-a adus in aceasta situatie si ce au de gand sa faca cu banii primiti. Bailoutbooth.com este un Website comercial, care face si reclama pentru produse si servicii. Dar oamenii nu se sinchisesc de asta si coada saracilor ce asteapta sa apara cersind pe micul ecran este lunga…

One Response to “CEI DE SUS SI CEI DE JOS LA NEW YORK”

  1. dobrogeanug Says:

    Ce zici acum de lozinca:”sint saraci si dorm in strada pentru ca nu sint performanti”. “Merita ce li se intimpla”. La asta se margineste doctrina liberala. Dar dupa ce trece criza, ii reangajeaza. Brusc sint performanti?
    Ultimul paragraf e tare. Umilire mai mare nu exista…..
    Dar se pare ca oamenilor mai mult le place sa se umileasca decit sa isi cistige/aroge drepturi.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: