DECLARATIA ADUNARII MISCARILOR SOCIALE DE LA FORUMUL SOCIAL MONDIAL 2009

Intre 27 ianuarie si 1 februarie a.c. la Belem (Brazilia) a avut loc Forumul Social Mondial, care – ca si forumurile sociale precedente de la New Delhi si Porto Allegre, se constitue intr-o manifestare de opozitie la Forumul economic de la Davos. La forum au luat parte numeroase personalitati, printre care presedintii unor tari sud-americane : Evo Morales (Bolivia), Rafael Correa (Ecuador), Fernando Lugo (Paraguay), Hugo Chavez (Venezuela) si, bineinteles gazda, Luiz Inacio Lula da Silva (Brazilia), care toti au subliniat „sfarsitul lungei si tristei nopti a liberalismului”,suprematia muncii omului fata de dominatia capitalului, necesitatea unei reforme a Organizatiei Mondiale a Comertului, FMI si Bancii Mondiale, “, nevoia urgenta a unui socialism al secolului 21. Cu aceasta ocazie Adunarea miscarilor sociale a elaborat si a dat publicitatii o declaratie cu titlul : „Nu noi vom plati pentru criza. Bogatii trebuie sa plateasca!“. Intrucat in presa romaneasca nu s-a vorbit mai nimic despre acest forum la care au luat parte peste o suta de mii de persoane de pe intreg globul, prezint in cele de mai jos aceasta declaratie cu unele prescurtari neesentiale.

Noi, miscarile sociale din intreaga lume, ne-am reunit cu ocazia Forumului Social Mondial la Belem, in America de sud, unde in decursul ultimului deceniu s-au intalnit miscarile sociale ci miscarile indigene, care pun in discutie radical sistemul capitalist. America latina a dus in ultimii ani lupte sociale foarte radicale, care au dus la rasturnarea guvernelor neoliberale si la venirea in locul lor a unor guverne ce au dus la capat reforme pozitive, ca de pilda nationalizarea unor sectoare vitale ale economiei si reforme constitutionale democratice. Miscarile sociale din America de sud au actionat adecvat hotarand sa sprijine masurile pozitive adoptate de aceste guverne, pastrand in acelasi timp capacitatea de critica la adresa lor. Aceste experiente ne vor ajuta sa intarim rezistenta popoarelor contra politicii guvernelor, marilor firme si a bancherilor care descarca efectele crizei pe seama celor oprimati.
In prezent noi, miscarile sociale ale planetei ne confruntam cu cu o sfidare de dimensiune istorica. Criza capitalista internationala ce aduce prejudicii umanitatii se exprima pe diverse planuri : este o criza alimentara, climatica, energetica, de migratie, de civilizatie, care insoteste o criza a ordinii si structurilor politice internationale. Suntem in fata unei crize globale provocata de capitalism, dar care nu are solutie in interiorul sistemului. Toate masurile adoptate pentru a iesi din criza nu cauta decat sa socializeze pierderile pentru a asigura supravietuirea unui sistem bazat pe privatizarea sectoarelor strategice ale economiei, ale serviciilor publice, ale resurselor naturale si energetice, la comercializarea vietii si la exploatarea muncii si naturii, ca si transferul resurselor de la periferie la centru si de la cei ce muncesc la clasa capitalista.
Acest sistem este condus de exploatare, de o concurenta acerba, de promovarea interesului privat individual in detrimentul interesului colectiv si de acumularea frenetica a avutiilor de o mana de imbuibati. Asta da nastere la razboaie sangerose, alimenteaza xenofobia, rasismul si extremismele religioase, intareste exploatarea femeilor si criminalizarea miscarilor sociale.In contextul acestei crize, drepturile popoarelor sunt mereu negate. Agresiunea salbatica a guvernului israelian impotriva poporului palestinian reprezinta o violare a dreptului international si constitue o crima de razboi, o crima contra umanitatii si un simbol al negarii drepturilor de care sufera si alte popoare in lume. Aceasta impunitate, ce porneste din convingerea ca nu vor putea fi pedepsiti orice ar face, trebuie sa inceteze. Miscarile sociale isi reafirma sprijinul activ cu poporul palestinian, ca si cu toate actiunile popoarelor lumii impotriva opresiunii.
Pentru a ne putea opune crizei este necesar sa mergem la radacina problemei si sa avansam cat mai rapid posibil spre constructia unei alternative radicale care sa puna capat sistemului capitalist si dominatiei patriarhale. E necesar sa se construiasca o societate bazata pe satisfactia nevoilor sociale si a respectului drepturilor naturii, ca si participarea populara in conditii de deplina libertate politica. E necesara garantarea indeplinirii tuturor prevederilor din tratatele internationale asupra drepturilor civile, politice, economice, sociale si culturale.(individuale si colective) care sunt indivizibile.
In aceasta perspectiva trebuie sa luptam pentru a da impuls unei cat mai largi mobilizari populare printr-o serie de masuri urgente, precum:
– nationalizarea fara indamnizatii si sub control social a sectorului bancar;
– reducerea timpului de munca fara scaderea salariului;
– garantarea suveranitatii alimentare si a suveranitatii energetice;
– oprirea razboaielor, retragerea trupelor de ocupatie si lichidarea bazelor militare straine;
– garantarea dreptului asupra pamantului, teritoriului, muncii, educatiei si sanatatii pentru toti;
– democratizarea mijloacelor de comunicare si cunoastere.

Procesul de emancipare sociala urmarit de proiectul socialist, ecologist si feminist al secolului 21 aspira la eliberarea societatii de dominatia capitalistilor asupra marilor mijloace de productie, de comunicatii si de servicii, prin sprijinirea unor forme de proprietate de interes social : mica proprietate familiala, proprietatea publica, proprietatea cooperativa, proprietatea comunala si cea colectiva. Se va pune accentul pe alternativa feminista, caci nu se poate fauri o societate a justitiei sociale si a egalitatii in drepturi, daca jumatate din umanitate este exploatata si oprimata. In fine, ne angajam sa imbogatim procesul de edificare a unei societati bazata pe calitatea vietii, recunoscand aportul populatiilor indigene.
Noi, miscarile sociale, ne gasim in fata unei ocazii istorice pentru desvoltarea emanciparii pe scara internationala. Doar lupta sociala a maselor poate scoate popoarele din criza, iar pentru a-i da impuls trebuie dusa o munca de constientizare si mobilizare la baza societatii. Cerinta fata de miscarile sociale este acum de a reusi sa organizeze convergenta mobilizarii pe scara intregii planete si sa intareasca capacitatea de actiune a tuturor miscarilor ce incearca sa reziste formelor de opresiune si exploatare.
Ne luam angajamentul :
– sa organizam o saptamana de actiune globala contra capitalismului si razboiului intre 28 martie si 4 aprilie 2009;
– o mobilizare impotriva lui G20 din 28 aprilie;
– o mobilizare contra razboiului si crizei la 28 martie;
– o zi de solidaritate cu poporul palestinian pentru a da impuls boicotului si sanctiunilor contra Israelului – pe 30 martie;
– mobilizarea contra celei de a 60.a aniversari a NATO;

Deasemenea, sa intarim mobilizarile anuale:
– de 8 martie, ziua internationala a femeii;
– 17 aprilie, ziua internationala a suveranitatii alimentare;
– 1 mai, ziua internationala a celor ce muncesc;
– 12 octombrie, mobilizarea globala a luptei pentru Pamantul Mama, contra colonialismului si comercializarii vietei.

Vom face un plan de masuri pentru rezistenta contra intalnirilor la varf : a G8 din Sardinia, summitul climatic de la Kopenhaga; summitul tarilor americane de la Trinidad-Tobago s.a. Vom raspunde astfel crizei prin solutii radicale si initiative emancipatoare.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: