COMISIA U.E. FATA IN FATA CU CRIZA

Criza economica devine tot mai dura, iar incercarile statelor de a evita cu forte proprii consecintele ei – tot mai frecvente. Cine spera sa capete retete anti-criza de la Bruxelles, va fi dezamagit. Caci conducerii Comisiei U.E. ii lipseste pentru asta competenta, banii si unele minti clarvazatoare. Aceasta e concluzia la care ajunge revista „Der Spiegel“, intr-un articol din ultimul sau numar (8 / 2009) pe care il voi prezenta pe scurt in cele de mai jos. In saptamanile viitoare sefii statelor U.E. se vor intalni de trei ori : de 1 martie la un sommet de criza convocat in mod exceptional; peste inca trei saptamani la obisnuita lor intalnire de primavara; in luna mai – la o intalnire de lucru. Este insa putin probabil ca din aceste intalniri sa iasa ceva. In momente de criza, guvernele prefera sa recurga la masuri de protectie a economiei nationale proprii, decat la actiuni comune pe scara europeana.
La inceput Barroso si Comisia sa au subestimat total amploarea si viteza crizei. Dar in luna noiembrie tonul s-a schimbat radical. Presedintele Comisiei a adoptat o postura de vajnic combatant in lupta contra crizei si a prezentat un program indraznet in valoare de 200 miliarde euro pentru inviorarea economiei. Dar Comisia nu are aceste fonduri. La sfarsitul lui ianuarie s-a pus pe masa o lista de masuri concrete, pentru care mijloacele financiare necesare se ridica la suma de 76 milioane euro. Expertii de la Centre for European Policy Studies (CEPS) considera ca masurile sunt corecte, dar total insuficiente pentru a da rezultate.
Dar daca Bruxelles nu poate ajuta prea mult, poate in schimb sa adopte decizii care fac rau. Ca de pilda propunerea comisarului pentru mediu, Stavros Dimas, de a pune niste limite severe pentru degajarile de CO2 la camioane, care ar fi o frana suplimentara pietei pentru aceste mijloace de transport. Sau planul propus de comisarele Neelie Kroes si Viviane Reding, de a reduce cu 70% taxele la pretul telefoanelor mobile, care le-ar costa miliarde pe concernele de telecomunicatii. Comisarul pentru industrie Günther Verheugen le-a atras atentia colegilor sai ca „acum trebuie sa facem totul pentru a repune in miscare economia, iar nu a-i crea noi bariere“.
Dupa ce criza a iesit din sectorul financiar, ea a atins nu numai industria auto, ci si a otelului, cea electrotehnica, chimica, textila. In trimestrul 4 / 2008 intreaga economie U.E. a scazut cu 1,5%. Numarul falimentelor a sporit : in Italia el a crescut in anul trecut cu 30%, iar in Germania se asteapta in acest an ca falimentele sa atinga 35.000 de cazuri, printre care si firme proeminente. Intreg spatiul U.E este afectat, iar institutul de cercetari financiare IFO din München arata ca „tari ca Romania stau in fata falimentului“. Ministerul sanatatii din Grecia nu are bani pentru achitarea medicamentelor necesare spitalelor. Toate acestea provoaca reactiunea oamenilor politici: in Suedia, guvernul promite ajutorul statului daca fabricatia automobilelor Saab si Volvo va suferi din cauza partenerilor straini, iar Berlusconi a dat asigurari uzinelor FIAT ca daca vor fi amenintate de criza, le va sari in ajutor guvernul. Presedintele Sarkozy a promis zilele trecute sase miliarde euro uzinelor PSA Peugeot Citroen si Renault pentru a pastra productia auto in Franta, iar nu in alte tari est europene. Dar aceste subventii statale sunt protectionism pur, incalcarea flagranta a regulilor concurentei, tocmai ceeace combate cu tarie Comisia de la Bruxelles. Tot mai multe tari U.E. iau insa atitudini nationaliste si contesta deciziile Comisiei. Banca Hypo Real Estate din München a primit pana acum 40 miliarde euro pentru a fi salvata, si la Berlin se discuta acum nationalizarea ei. Si Commerzbank din Frankfurt a.M. a obtinut garantii financiare din partea guvernului. Cancelara Merkel si ministrul de finante Steinbrück sunt suparati insa pe „birocratii“ de la Bruxelles, ce pun bete in roate in vremuri de criza. Economia europeana e insa strans impletita, iar de sprijinul pe care Franta il acorda industriei sale auto profita si Germania, caci in fiecare masina Peugeot sunt 20% produse fabricate dincolo de Rin.
Dupa parerea celor de la CEPS, Comisia nu poate face decat foarte putin pentru combaterea crizei. Tot ceeace depaseste problemele reglarii concurentei si se refera la politica economica, e lasat pe seama statelor. Nu exista un „spirit de corp“ in interiorul Comisiei si Europa e doar atat de tare pe cat este vointa de cooperare a celor 27 de state. Tarile din estul Uniunii Europene mai cred inca in forta de autovindecare pe care ar avea-o piata. Fapt care il infurie pe ministrul de finante olandez, Wouter Bos, cand vorbeste de tarile „care nu fac nimic si doar asteapta avantajele pe care le aduce si lor politica activa a celorlalti“. Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, risca chiar o gluma: „Cu criza e precum cu gripa. Ea dureaza o saptamana daca ma duc la doctor, si sapte zile daca nu ma duc“.

2 Responses to “COMISIA U.E. FATA IN FATA CU CRIZA”

 1. Gabriela Savitsky Says:

  De aceea o să ne împrumutăm la marile bănci care au bani de vânzare, în nişte condiţii draconice, noi şi statele noi-membre ale UE.

  • nraducanu Says:

   Stimata doamna,
   Nu prea am timp sa citesc prea multe bloguri, dar azi am deschis blogul dvs. care m-a incantat, mai ales articolul despre pasiunea pe care ati avut-o de a deveni scriitoare. In ce ma priveste, acord mai multa atentie peripetiilor politicii romanesti si straine, intr-o vreme in care – fara sa fim poate constienti de asta – se faureste in jurul nostru o noua epoca istorica. Incerc sa pun pe blog unele reflectii, ale mele sau ale altora, caci este nevoie mare sa contribuim cat de putin la faurirea unei constiinte politice diferita de cea care ne-a fost prezentata ca unica corecta in ultimii 20 de ani. Si care incepe sa se dovedeasca falsa…
   Toate cele bune.
   N.R.
   .

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: