Vine epoca rascolirii politico-sociale

Nu exista tema mai pasionanta astazi in mass-media mondiala decat a avatarurilor crizei economico-financiare. Implicatiile ei politice, sociale, chiar psihologice, ii framanta pe analistii celor mai prestigioase publicatii. In cele ce urmeaza voi prezenta pe scurt consideratiile in aceasta privinta ale unui tanar, dar deja celebru istoric, Niall Ferguson, profesor de istorie la Harvard University, intr-un articol publicat in ultimul numar din Foreign Policy si intitulat „The Axis of Upheaval“.

Cand, cu sapte ani in urma, George W. Bush tinea discursul despre starea uniunii, el amintea de existenta unei „axe a raului“, formata din state preocupate sa pregateasca teroristi, sa se doteze cu arme de distrugere in masa si „sa se inarmeze pentru a ameninta pacea lumii“. Dupa Bush, aceasta axa era compusa din trei tari : Iranul, Irakul si Coreea de Nord. Politica administratiei americane impotriva acestei amenintari s-a pus in actiune prin invadarea peste un an a Irakului.
Pentru succesorul lui Bush la Casa Alba, necazul vine de acolo ca se confrunta acum cu o alta axa, mai ampla si potential mai dificila : axa rascolirilor politico-sociale. Ea are cel putin noua membri, si foarte posibil – mai multi. Iar ceeace ii uneste nu sunt intentiile malefice, cat mai mult instabilitatea lor, pe care criza financiara o face tot mai acuta pe zi ce trece. Iar pentru Statele Unite, aceiasi criza face tot mai dificil sa se raspunda adecvat acestui pericol.
In cartea „The War of the World“, studiind motivele rascolirilor brutale ale secolului 20, am ajuns la concluzia ca trei sunt factorii care determina locul si momentul declansarii violentei organizate. Primul este dezintegrarea etnica, violenta culminand in regiunile cu conflicte etnice acute. Al doilea factor este nesiguranta economica, care face ca amplitudinea socurilor economice sa faca mai probabila conflictualitatea. Al treilea factor ar fi imperiile in declin, care cand se faramiteaza devin terenuri propice pentru batalii politice sangeroase.
Cel putin in Orientul apropiat sunt prezente de la un timp doua din aceste conditii : conflictele etnice si scaderea influentei imperiale a St. Unite. Iar acum a venit si cea de a treia, criza economica mondiala. Conflictul din Gaza nu a contribuit deloc la slabirea tensiunii in aceasta regiune, ba din contra. In Iran aceasta a consolidat tabara aderentilor lui Ahmadinejad. In Afganistan eforturile de pacificare a tarii par tot mai greu de realizat. In tara vecina, Pakistan se poate spune ca domneste anarhia, iar guvernele de la Kabul si Islamabad sunt dintre cele mai slabe din lume. La astea se adaoga Somalia, unde pirateria e in floare, R.Dem. Congo – unde continua razboiul civil, Sudanul – cu conflictul din Darfur, iar in Zimbbwe, cu sumbrul regim al lui Mugabe. S-ar mai putea adaoga Indonezia, Thailanda si Turcia, unde criza economica exacerbeaza confruntarile politice interne. Axa rascolirilor are multi membri, dar lista nu e inchisa.
Problema este ca, pe intreg globul, tarile sunt mai mult preocupate de propriile lor probleme economice si neglijeaza amenintarile ce vin din alte tari. Instabilitatea economica, dezintegrarea etnica, plus un imperiu in declin, toate trei conditiile sunt deci stranse pentru ca epoca rascoalelor sa inceapa.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: