Secretele vietii lui Eric Hobsbawm

Eric Hobsbawm este – daca trebuie sa o mai reamintesc – un celebru istoric britanic. Cartea sa „Secolul extremelor“(Age of Extremes) aparuta in 1994 si tradusa in 40 de limbi, printre care si in romana (Ed- Lider), prezinta intr-un mod original istoria secolului 20, „cel mai scurt secol“ deoarece el s-ar intinde din 1914 pana in 1989. Biografia acestui om de stiinta este semnificativa pentru secolul trecut.
Nascut in 1917 la Alexandria (Egipt), Hobsbawm si-a pertecut copilaria la Viena si Berlin, de unde a fugit cu parintii in 1933 din cauza persecutiilor rasiale, stabilindu-se la Londra. A absolvit King’s College Cambridge, unde – inca student, intra in 1936 in partidul comunist britanic. Angajamentul sau politic face ca abia in 1970 sa devina profesor de istorie la universitatea din Londra, iar in 1978 – membru (Fellow) al Academiei Britanice. In 1956 condamna invazia Ungariei de trupele sovietice si paraseste partidul comunist, mentinandu-si insa convingerile marxiste. In 1959 publica prima sa mare carte despre istoria banditismului, „Primitive Rebels“, iar in 1962 incepe publicarea trilogiei asupra istoriei „lungului secol 19“ cu „The Age of Revolution (1789-1848), urmat de „The Age of Capital“ (1848-1875) si de „The Age of Empire“ (1875-1914). Mai recent el e autorul volumului „Marx si istoria“, in care incearca sa demonstreze ca, desi stalinismul a denaturat marxismul si a condamnat astfel speranta continuta in revolutia din octombrie, marxismul ramane o sursa de neinlocuit de inspiratie pentru a intelege istoria. Iar in ultima sa carte „Globalisation, Democracy and Terrorism“ el isi expune parerile despre secolul 21. In 1998 Hobsbawm este facut Companion of Honor, importanta distinctie de care in Marea Britanie beneficiaza doar 45 de persoane. Si inca un detaliu biografic, oarecum neobisnuit : Hobsbawm este un recunoscut specialist mondial al … muzicii de jazz.
Ei bine, la varsta de 91 de ani, istoricul britanic isi scrie biografia si, dorind sa precizeze unele amanunte ce ii scapau din memorie, se gandeste sa se adreseze, oare cui?, desigur lui Secret Intelligence Service MI5. Care insa ii raspunde ca nu ii poate pune la dispozitie dosarul spre consultare, deoarece acesta ar putea contine informatii ce intereseaza siguranta statului. Decizie care insa intra in contradictie cu legea (Data Protection Act), care obliga MI5 sa-i prezinte dosarul oricarui cetatean ce nu are intentii ostile, la cererea acestuia. Drept urmare guvernul laburist va trebui sa explice in fata parlamentului ce ar fi justificat urmarirea timp de decenii de serviciile secrete a unui cetatean recunoscut pe plan mondial. Si, mai ales, ce secrete importante contine dosarul lui Hobsbawm, care ar interzice cercetarea lui de cel interesat. De altfel se stie ca MI5 a intretinut dosare de urmarire si pentru alte persoane prestigioase cu opinii de extrema stanga, azi decedate, ca de pilda George Orwell, WHAuden, Olivia Manning, Arthur Ransome si Sylvia Towsend Warner. Principala explicatie a retinerii manifestata de cei de la MI5 pare a fi, conform opiniei lordului Lipsey impartasita ziarului The Guardian, ca in dosar ar fi pomenite si importante nume ale actualei clase politice britanice, ce doresc sa isi pastreze anonimatul.
Toate cele de mai sus ma fac sa reflectez cu tristete la pericolul de care se simteau amenintate, si probabil se mai simt inca, guvernele laburiste, deci social-democrate, de persoane cu convingeri marxiste, adica de stanga, indiferent de celebritatea si varsta acestora…

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: