Emmely si lupta de clasa

Cele de mai jos s-au intamplat in Germania. Emmely, casierita timp de peste 30 de ani la unul din magazinele din Berlin ale retelei alimentare Kaiser’s nu a decontat un bon de garantie pentru niste sticle goale in valoare de 1,30 euro. Ea a fost imediat concediata cu toate protestele ei de nevinovatie. Desfacerea contractului de munca a fost contestata la tribunalul conflictelor de munca, iar zilele trecute justitia germana si-a spus cuvantul : actiunea conducerii firmei e justificata, iar concedierea – valabila, dar nu pentru ca Emmely s-ar fi dovedit vinovata, ci pentru ce „asupra ei pluteste banuiala ca ar fi instrainat o suma cuvenita firmei“.
Poate ca acest caz ar fi trecut neobservat, ca multe altele, dar suntem intr-un an in care criza economica arunca o alta lumina asupra abuzurilor sociale. Emmely este aruncata in strada pentru 1,30 euro, atunci cand managerii unor banci falimentare primesc bonusuri de milioane din partea consiliilor de administratie, iar statul se indatoreaza cu miliarde, pentru a salva niste banci ce au facut afaceri speculative. Presa germana si chiar numerosi oameni politici comenteaza cazul, insotind sentinta tribunalului de adjective critice ca „nedreapta“, „brutala“, „cinica“. Magazinele Kaiser’s si-au facut desigur prin asta o uriase contra-reclama, dar problema nu sta aici.
Emmely era sindicalista si participase la cateva demonstratii ale salariatilor pentru sporirea lefii. Asa ceva trebuia sanctionat, iar reclamatia unei colege la adresa ei venea tocmai la timp pentru ca firma sa se descotoroseasca de ea si sa dea totodata un avertisment celorlalti. Sindicatul salariatilor din comert a organizat demonstratii de solidaritate si a solicitat oficial parlamentului schimbarea legii, pentru ca pe viitor „sa nu se mai produca asemenea cazuri tipatoare de protejare a intereselor capitalului in defavoarea salariatului banuit de incorectitudine“.
Am relatat aceste lucruri, deoarece am intrat intr-un an in care si in Romania este probabila eventualitatea unor concedieri masive, sub diverse pretexte. Cu toate ca se crede de unii ca lupta de clasa s-ar fi incheiat odata cu prabusirea comunismului, numai solidaritatea celor ce muncesc poate impiedica atitudinea abuziva a celor ce vor ca tot salariatii sa suporte consecintele crizei de care nu se fac vinovati.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: