Caleidoscop mondial (XII)

Firma fara actionari. Cine a trecut prin Marea Britanie nu se poate sa nu fi intalnit un magazin al concernului John Lewis. O firma diferita de altele, deoarece proprietarii ei sunt cei 69.000 de salariati. Toti angajatii sunt in ea parteneri egali, primind pe langa salariul lor si partea cuvenita din beneficiul firmei. John Spedan Lewis este cel care, acum cateva decenii, in urma unui accident ce l-a tintuit in pat, dar si influentat de ideile socialiste, a avut originala idee sa lase propria firma condusa de un consiliu al salariatilor, din care facea si el parte. Pe atunci J. S. Lewis, a fost privit ca un excentric. Dar in 1950 el a trecut in intregime firma in proprietatea salariatilor. Firma John Lewis este astazi un grup comercial britanic cu o mare retea de magazine (cca. 20% din intreaga piata de retail), magazinele sale universale „Waitrose“ avand un sortiment ce variaza de la produse alimentare pana la textile si mobila.
In 2008 concernul John Lewis a avut o cifra de afaceri de 7 miliarde lire sterline, iar beneficiul impartit in mod egal tuturor salariatilor (numiti acolo „parteneri“) a fost de 13% din salariul mediu anual. Acest bonus suplimentar a fost insa cu 20% mai mic decat in anul precedent, deoarece si firma Lewis a avut de suferit in anul trecut de pe urma crizei. Concernul nu e condus de un consiliu de administratie, ci de un asa numit „parlament“ compus din 80 de persoane alese in mod democratic de toti salariatii. „Parlamentul“ alege consiliul de conducere pe o durata de zece ani, ceeace se considera ca ii confera firmei un avantaj in adoptarea de decizii pe termen lung.
Modelul de firma proprietate a salariatilor este original, dar nu este unic. In Statele Unite reteaua de supermarket Publix cu 140.000 salariati si o cifra de afaceri anuala de 24 miliarde dolari (17,5 miliarde euro) apartine si ea in majoritate propriilor salariati. Asemanator este si cazul firmei concurente Hy-Vee cu 51.000 salariati. In Europa este citat concernul industrial, comercial si financiar spaniol Mondragon, cu 100 mii salariati si o cifra de afaceri de 16 miliarde euro, ce se mandreste ca functioneaza intr-un sistem de intovarasire, profitul fiind distribuit salariatilor, iar nu unor actionari.
*
Coruptie la nivel inalt. Stirea de mai jos, pe care am gasit-o in Frankfurter Allgemeine Zeitung (26.03.2009), banuiesc ca nu a fost publicata in ziarele romanesti. In orice caz ea ar fi trebuit insotita de precizarea ca intamplarile descrise nu au nici o legatura cu personalitati politice din Romania, desi unele analogii poate s-ar impune…
La Taipeh a inceput procesul fostului presedinte al Taiwanului , Chen Shui-bian. El este acuzat de coruptie, de spalare de bani si de abuz de putere in rastimpul anilor 2000-2008 intre care el a ocupat cea mai inalta functie in stat. Martor al acuzarii este un om de afaceri care afirma ca i-ar fi dat lui Chen Shui-bian si sotiei acestuia suma de 400 milioane dolari taiwanezi (cca. 8,7 milioane euro) pentru a-i facilita la guvern achizitionarea unor terenuri. Fostul presedinte a recunoscut ca sotia sa a incasat banii, dar nu era vorba de mituire, ci de un ajutor pentru partid. Alti 20 milioane de dolari transferati in strainatate el afirma ca au fost luati de sotia sa fara sa-l fi informat. In total acuzatiile de coruptie la adresa sa privesc o suma de 104 milioane dolari taiwanezi (2,3 milioane euro). In proces sunt implicati pe langa fostul presedinte si sotia sa, fiul sau, sotia acestuia, un cumnat si alte rude si prieteni. Chen Shui-bian (58 ani) este sub stare de arest din luna decembrie 2008, deoarece exista riscul ca el sa dispara in strainatate. El se plange insa ca intreaga afacere nu este decat o razbunare a adversarilor politici si in special a actualului presedinte, Ma Ying-jeou.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: