SARAMAGO NEDORIT IN ITALIA

Scriitorul portughez Jose Saramago, 86 de ani, laureat in 1998 al premiului Nobel de literatura, a fost informat de Ed. Einaudi, editorul fidel in Italia de 20 de ani al operelor sale, ca traducerea ultimei sale carti “El Cuaderno di Saramago” nu poate fi acceptata. Motivul ? “Ea ar face imediat obiectul unui proces, iar editura condamnata pentru insulta”. Intr-adevar in acest volum, in care sunt stranse articolele pe blog ale autorului, el scrie : “In tara mafiei si Camorrei, ce importanta mai are faptul dovedit ca primul ministru este un delicvent ?”. O asemenea caracterizare a primului ministru Berlusconi, cu procese de coruptie cunoscute, nu poate fi acceptata de o editura ce apartine grupului Mondadori, care la randul sau e proprietatea lui …Silvio Berlusconi. Informat de aceasta decizie, Saramago s-a declarat satisfacut ca in acest fel nu va mai contribui cu scrierile sale la sporirea averii lui Berlusconi. Totodata el a adaogat : “Mi se pare curios ca un om ca acesta, ce foloseste cele mai urate metode si totusi castiga milioane de voturi, nu a provocat o miscare sociala de respingere, ca protest fata de simplul fapt ca a dus la ruina prestigiul propriei sale tari”.
Se stie ca Saramago, timp indelungat un critic nemilos al sistemului, s-a stabilit in 1991 in Spania, deoarece autoritatile portugheze incercasera sa-i cenzureze romanele. Dupa refuzul editurii Einaudi, un alt editor italian s-a oferit imediat sa publice “Caietul lui Saramago”, desi in el sunt atacuri si asupra lui George W. Bush, Tony Blair, Papa, Israel si Wall Street. Si, un ultim detaliu al acestei intamplari semnificative : pe situl internet al editurii Einaudi se poate constata ca ultima carte a lui Saramago aparuta in limba italiana “Il viaggio dell’elefante” face parte dintre best-seller-urile editurii.
Bloggerilor ce stapanesc limba portugheza le recomand lectura blogului acestui mare autor la adresa : cuaderno.josesaramago.org.

Advertisements

Tags: , , , , , ,

One Response to “SARAMAGO NEDORIT IN ITALIA”

  1. Ovidiu Lazar Says:

    Ai citit ceva de Saramago? Ce ţi-a plăcut? Ştiai că e destul de vocal în ceea ce priveşte politica şi că a stabilit o relaţie destul de puternică şi cu N.Chomsky? Eu pur şi simplu îi adord ideile politice şi sociale…iar imaginaţia sa literară pentru că se fundamentează pe argumentaţie, de multe ori nu e înţeleasă. Eu i-am citit aproape toate cărţile traduse în română şi cu greu i-aş face o recenzie completă. E pur şi simplu caleidoscopic.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: