European Chart for the Freedom of the Press

La 25 mai 2009, la Hamburg, la sediului editurii Gruner+Jahr, la initiativa redactorului sef adjunct al revistei „stern“ Hans Ulrich Jörges, s-au intalnit 48 de redactori-sefi si ziaristi din 19 tari europene pentru a adopta si a semna „Carta europeana pentru libertatea presei“. In cele zece articole ale ei sunt formulate principiile libertatii presei impotriva interventiei autoritatilor de stat, a cercurilor de afaceri sau a agentiilor de reclame si publicitate. Indeosebi s-a avut in vedere protectia mediilor de informare impotriva actiunilor de supraveghere, de ascultare a convorbirilor telefonice si de perchezitie a sediilor redactiilor si a continutului computerelor lor. Deasemeni s-a subliniat accesul liber al ziaristilor si cetatenilor la toate sursele de informare, din tara proprie sau din strainatate. Necesitatea unui astfel de document este evidenta nu numai in tarile in care au avut loc atentate ce au costat viata unor ziaristi, ci si acolo unde se efectueaza presiuni asupra lor din motive religioase si politice sau se exercita santaj sub amenintarea de sanctiuni financiare.
Aceasta Carta va fi prezentata Comisiei UE de la Bruxelles pentru adoptare oficiala, astfel incat orice ziarist din Europa sa se poata baza pe prevederile ei in apararea drepturilor sale. Pana atunci ea poate fi semnata de orice ziarist la adresa http://www.pressfreedom.eu.

Carta Europeana a Libertatii Presei
Art. 1
Libertatea presei este vitala pentru o societate democratica. Autoritatile statului trebuie sa o sustina si sa o protejeze, sa respecte diversitatea media jurnalistica in toate formele sale de diseminare cat si in misiunile sale politice, sociale si culturale.
Art. 2
Cenzura este strict interzisa. Trebuie sa existe garantii ca jurnalismul independent, in orice media, este liber de persecutii, represalii, interferente politice sau de reglementare ale statului. Statul nu va supune unui proces de autorizare presa si media online.
Art. 3
Dreptul jurnalistilor si media de a aduna si disemina informatii si opinii nu trebuie sa fie amenintat, restrictionat sau sanctionat.
Art. 4
Protectia surselor jurnalistice trebuie strict respectata. Orice tip de perchezitii ale redactiilor sau altor locatii ale jurnalistilor cat si supravegherea jurnalistilor sau interceptarea comunicatiilor acestora, cu scopul de a identifica sursele de informare sau de a viola secretul redactional sunt strict interzise.
Art. 5
Toate statele trebuie sa se asigure ca media, in indeplinirea misiunilor sale, se bucura de o deplina protectie a legilor, a unui sistem judiciar independent si de protectia autoritatilor. Aceasta se aplica mai ales pentru a proteja jurnalistii si colaboratorii lor , in cazul unor actiuni de hartuire sau atacuri la integritatea lor fizica. Incalcarea acestor drepturi sau orice amenintari cu incalcarea lor, trebuie sa fie atent investigate si pedepsite de justitie.
Art. 6
Existenta si independenta economica a media nu trebuie puse in pericol de catre institutiile statului, institutii aflate sub influenta statului sau de catre alte organizatii. Amenintarea cu sanctiuni economice este deasemenea strict interzisa. Companiile private trebuie sa respecte independenta editoriala a media. Ele trebuie sa se abtina atat de la a exercita presiuni asupra continutului editorial cat si de la a incerca sa amestece publicitatea cu continutul editorial.
Art. 7
Institutile statului sau cele aflate sub influenta statului nu trebuie sa ingradeasca libertatea de acces la informatii a media si a jurnalistilor. Ele au obligatia de a sprijini misiunea media si a jurnalistilor de a informa.
Art. 8
Media si jurnalistii au dreptul la acces neingradit la toate stirile si sursele de informare, inclusiv la cele din afara tarii. Pentru a-si indeplini misiunea de a informa din strainatate, jurnalistii trebuie sa primeasca fara intarziere vize, acreditari sau orice alte documente necesare.
Art. 9
Publicului trebuie sa-i fie garantat accesul liber la orice media sau sursa de informatii, nationala sau internationala.
Art. 10
Statul nu poate restrictiona accesul la profesia de jurnalist.

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: