ROMANIA LA 1877

Mi-a cazut in mana o carte veche, imbracata in piele : „Appleton’s Annual Cyclopaedia and Register of Important Events of the Year 1877”, volum de 790 pagini editat la New York in anul 1878. Doua pagini sunt consacrate Romaniei, din care redau mai jos pasagiile ce mi s-au parut mai interesante, chiar si pentru ca uneori e util sa ne reamintim detalii ale istoriei tarii.

ROMANIA – principat in sud-estul Europei. Printul Carol I, nascut la 20 aprilie 1839, ales print al Romaniei la 10 mai 1866, casatorit la 15 noiembrie 1869 cu Elisabeta, printesa de Wied. Suprafata : 46.799 mile patrate. Populatia in 1873 era evaluata la 5.073.000, din care 2.618.136 barbati si 2.454.864 femei. Lungimea cailor ferate – 1233 km., iar cea a liniilor telegrafice – 4.046 km.
Armata romana are 4 clase: 1) armata permanenta, alcatuita din 22.000 oameni intre 21 si 29 ani, dispusi in 8 regimente de infanterie, 4 regimente de vanatori, 2 regimente de cavalerie, 2 regimente de artilerie cu 84 tunuri; un regiment de geniu si companii de administratie, sanitare etc.; 2) armata teritoriala, formata din 40.000 oameni intre 21 si 29 ani, in infanterie, cavalerie si artilerie (44 tunuri); 3) militia, alcatuita din oameni intre 21 si 37 ani; 4) garda civila in orase si sate, alcatuita din oameni intre 37 si 45 ani.
La inceputul anului 1877 o mare indignare o provoaca aflarea faptului ca in noua Constitutie a Turciei, la articolele care fac referire la statele tributare, Romania e considerata provincie turceasca, iar romanii – osmanlii. Ministrul Afacerilor Externe, M.Ionescu ridica problema la Inalta Poarta, unde i se confirma aceasta. Guvernul de la Bucuresti decide atunci sa protesteze energic, deoarece aceasta contrazicea Tratatului de la Paris, iar Romania avea de cativa ani o Constitutie proprie. Protestul romanilor a fost sustinut de Germania si Austria. In luna februarie are loc o criza ministeriala, iar presedinte al Consiliului de ministri devine I. Bratianu, care ia locul lui Dim. Sturdza. In noul guvern acesta ocupa postul de ministru de finante. Sturdza era insa pentru o stricta neutralitate fata de Poarta si demobilizarea armatei de rezerva. Pentru a accepta intrarea in guvern el a pus conditia reducerii inarmarii, vanzarea domeniilor statului si sporirea impozitelor. Mai mult decat atat, 4000 soldati din armata permanenta au fost trimisi acasa si au fost sistate toate cheltuielile pentru dotarea armatei. Dupa numai o luna insa are loc o noua remaniere a guvernului, D. Sturdza dandu-si demisia.
In martie, pe o insula de pe Dunare are loc o intalnire pentru tratative intre o delegatie romana si una turca. Ea degenereaza intr-o bataie in care seful delegatiei turcesti este impuscat si va muri apoi. Ambele parti se acuza de incident, care e supus cercetarilor unei comisii mixte, fara nici un rezultat insa. In aprilie la Bucuresti se afla ca turcii concentreaza trupe la Vidin si se banuieste ca ei vor trece Dunarea si vor stabili un cap de pod la Calafat, pentru a ataca Rusia de pe teritoriul Romaniei. La 15 aprilie guvernul hotareste sporirea considerabila a trupelor la Calafat si comunica marilor puteri temerile ce le are. Numirea lui Kogalniceanu ca ministru de externe este un pas spre o alianta cu Rusia. Incep ostilitatile intre Rusia si Turcia. Colonelul Slaniceanu, ministrul de razboi, isi da demisia si e numit sef al statului major. Printul Carol devine seful armatei. La 26 aprilie se deschide sesiunea extraordinara a parlamentului roman, la care in mesajul printului Carol se declara : “Intrucat Puterile au refuzat sa garanteze neutralitatea Romaniei sau sa o sprijine, ne putem baza doar pe noi si pe propriile trupe pentru a feri ca teritoriul sa devina teatru de razboi. Pentru aceasta natiunea va face orice sacrificiu”. Ministrul de externe a prezentat apoi textul intelegerii cu Rusia incheiata la 16 aprilie, in conformitate cu care Romania asigura libera trecere a trupelor rusesti si facilitatile datorate unei armate prietene, iar tarul se angaja sa respecte drepturile principatului. Aceasta conventie a fost adoptata de parlament cu o mare majoritate. Desi Romania nu era inca in razboi cu Turcia, un intens schimb de focuri de artilerie avea deja loc intre Vidin si Calafat.
La 21 mai 1877 Parlamentul declara independenta Romaniei de Turcia. M. Kogalniceanu a spus atunci: “Suntem o natiune libera si independenta, dar – pentru a obtine recunoasterea acestei independente – trebuie sa ne aparam cauza in fata Europei.”. In aceiasi zi Camera deputatilor, iar apoi si Senatul, au adoptat in unanimitate decizia declararii razboiului intre Romania si Turcia si ruperea oricaror legaturi intre cele doua tari. Parlamentul si-a incheiat lucrarile la 27 iunie, dar si le-a reluat la 27 noiembrie, cu care ocazie mesajul tronului continea urmatorul pasaj: “Speram ca prin caderea Plevnei in mainile noastre sa obtinem pacea care ne este atat de draga. Din ruinele Plevnei dorim sa iasa recunoasterea independentei tarii de catre intreaga Europa, datorita patriotismului nostru, curajului soldatilor nostri si sangelui varsat de ei pentru o cauza justa. Printul are convingerea ferma, iar Camera si Senatul desigur ca vor fi de acord cu asta, ca Puterile sunt de acum convinse de vitalitatea reala a Romaniei, ca ea este o tara capabila sa-si indeplineasca misiunea ce i-a fost rezervata la gurile Dunarii si ca are energia de a o apara atunci cand e necesar. Vremurile tutelarii si a vasalitatii straine s-a dus. Romania este acum, si asa va ramane pe veci, o natiune libera si independenta”.

Erau timpuri cand patriotismul, dragostea de tara si sacrificiul suprem pentru apararea lor erau valori ce insemnau enorm pentru toti romanii. Dar…unde sunt zapezile de odinioara ?

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: