Popularitatea Americii sub Obama

Increderea in politica internationala a SUA s-a imbunatatit pe plan mondial dupa schimbarea presedintelui la Casa Alba. Asta este rezultatul unei anchete a lui Pew Research Center de la Washington, in urma chestionarii a 27.000 persoane din 25 de tari intre 18 mai si 16 iunie a.c.
Se constata ca daca in anul trecut, in timpul mandatului lui George W. Bush, doar 14% din germani credeau ca presedintele SUA actioneaza corect, dupa un an, sub presedintia lui Obama, erau de aceasta parere 93%. In Franta increderea in presedintele SUA a sporit de la 13% la 91%, iar in Marea Britanie – de la 16% la 86%.
In schimb la intrebarea despre simpatia fata de St. Unite, rezultatele nu au fost la fel de spectaculoase. 64% din germani au o parere pozitiva despre SUA, in timp ce in 2007 erau de aceiasi opinie 30%, iar in 2000, la sfarsitul presedintiei lui Clinton – 78%. In Franta aceste procente au fost 75% sub Obama, 39% sub Bush si 62% sub Clinton. In Marea Britanie – 69% sub Obama, 51% sub Bush si 83% sub Clinton. Dupa parerea celor care au facut sondajul, cresterea de acum a prestigiului SUA se datoreaza simpatiei fata de Obama.
In Europa centrala si de est, sondajul centrului Pew nu a dat rezultate la fel de clare. In Polonia increderea in Statele Unite sub Obama de 67%, este doar cu putin mai mare decat sub Bush (61%). In Rusia simpatia fata de America sub Obama (44%) este intre valorile inregistrate pe timpul lui Bush (52% in 2005 si 41% in 2007).
In tarile asiatice cu orientare pro-occidentala opinia fata de America s-a ameliorat usor:in Coreea de sud – de la 58% la 78%, in India – de la 59 la 76 procente, in Japonia a ramas aceiasi (60%), dar popularitatea politicii lui Obam fata de cea a lui Bush a sporit in Coreea de sud – de la 30% la 81%, in India – de la 55% la 77%, in Japonia – de la 25% la 85%.
In tarile musulmane, cu toata ofensiva de atractie pornita de Obama, imaginea Americii nu a sporit. In zonele sub administratie palestiniane – simpatia fata de SUA de 13% sub Bush a crescut la 15% sub Obama, in Egipt – de la 22% la 27%, in Iordania – de la 19 la 25%. In Pakistan ea chiar a scazut de la 19% la 16%, in special datorita razboiului din Afganistan. Discursul lui Obama la Universitatea din Cairo nu a avut un efect palpabil asupra popularitatii Americii sau a lui Obama printre musulmani. Dar ea a avut efect negativ in Israel, prin scaderea popularitatii fata de SUA si fata de noul sau presedinte.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: