E NEVOIE DE REGLEMENTAREA FOLOSIRII INTERNETULUI?

              La 11 august, Adrian Nastase a publicat pe blogul sau un interesant articol intitulat “Gherila digitala. Un rau necesar?”. In el se arata ca, in timp ce “ziarele si televiziunile sunt controlate de moguli, internetul este in continuare un teritoriu al nimanui, o zona de libertate absoluta”. Beneficiind de anonimitatea autorilor si eludand orice reguli, in Romania internetul a devenit “un instrument periculos” de gherila, ceeace nu numai impiedica dialogul si dezbaterile utile, ci si manipuleaza nepermis opinia publica. Forumurile online ale ziarelor si blogurile sunt tot mai mult orientate spre “schimbul violent de insulte, injuraturi si acuzatii calomnioase” la adresa oamenilor politici, intre “echipe platite” ale diverselor partide. Daca impiedicarea acestei derive depinde in buna parte si de “bunul simt al proprietarul domeniului”, ea ar trebui sa devina – ca in Occident –o obligatie de “reglementare democratica a spatiului virtual” prin institutii responsabile de restabilirea unei atmosfere prielnica dialogului.

            Problema pusa in discutie este importanta, ceeace si explica de ce ea a suscitat peste 150 de comentarii. Majoritatea acestora considera ca orice interventie de restrictie venita din afara celui ce administreaza forumul sau blogul aduce o incalcare a libertatii de opinie si deci a democratiei. Totodata un comentariu subliniaza just ca “transpunerea lui <<laissez-faire>> din economia liberala reala in domeniul virtualului, nu va duce decat la ceeace a dus si liberalismul economic necontrolat : la criza. Doar ca va fi vorba de o criza morala, in care amabilitatea va fi inlocuita cu agresivitatea”. Dar ce ar inseamna atunci “reglementarea democratica a dezbaterilor din virtual?”. Raspunsul e dat de un alt comentator : adoptarea unui cod de conduita, convenit prin votul majoritatii din randurile celor ce folosesc internetul. Si ni se reaminteste ca un asemenea instrument de protejare impotriva poluarii cu vulgaritati a spatiului blogurilor ar exista. El este codul in sapte puncte al lui Tim O’Reilly : 1.- Asumă-ţi responsabilitatea nu numai pentru propriile tale cuvinte, ci şi pentru comentariile pe care le permiţi pe blogul tău; 2.- Marchează-ţi nivelul de toleranţă pentru comentariile abuzive; 3.- Ia în considerare eliminarea comentariilor anonime; 4.- Ignoră trollii; 5.- O conversaţie trebuie purtată offline, sau discută direct, eventual găseşte un intermediar care poate să o facă; 6.- Dacă ştii că o persoană se comportă rău, spune-o şi informează; 7.- Nu spune online ceva ce n-ai spune direct.

            Cele de mai sus ma indeamna sa fac la randul meu cateva complectari.

            In prezent in intreaga lume sunt 1,6 miliarde utilizatori de internet. Dintre acestia 298 milioane traiesc in China (adica 22% din intreaga populatie a tarii); 227 milioane – in SUA (adica 75% din populatie); 94 milioane – in Japonia (74%); 81 milioane – in India (8%); 68 milioane – in Brazilia (34%); 55 milioane – in Germania (67%); 44milioane – in Marea Britanie (72%). La ce s-a folosit Internetul in 2008? Iata volumele datelor pe 2008 : 45% in Web, 25% in reteaua de computere (Peer-to-Peer); 8% in Streaming (de pilda Web-Radio, Web-TV); 6 % pentru e-mail; 3% – pentru telefonare prin Internet; 2% – pentru jocuri; 11% – pentru diverse. Cate bloguri sunt in lume? Nimeni nu cred ca le-a numarat, dar intr-un saptamanal german am gasit informatia ca doar in Germania sunt in prezent 200.000 bloguri active.

            Introducerea de reglementari si chiar de cenzurare a Internetului se poate face, ba chiar se practica pe scara larga. Conform datelor din OpenNet-Initiative (openet.net) in prezent, pentru continutul social (sex, jocuri de noroc, droguri, alcool etc.) se efectueaza o cenzura totala in Iran, Arabia saudita, Tunisia, tarile din Golf, Sudan si Coreea de nord, dar o anumita cenzura partiala are loc, punctiform, si in tari ca SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si unele tari din America de sud. Pentru continutul politic se efectueaza cenzura totala a paginilor de internet in China, Vietnam, Coreea de nord, Birmania, Iran, Siria si Tunisia, dar partial si in tari ca Arabia saudita, Libia, Etiopia, Pakistan, Thailanda.

            Impotriva oricarei restrictii in folosirea Internetului se ridica miscari de protest in mai multe tari din Europa occidentala, unele ajungand sa ia forma de partid politic. Astfel in Suedia, Partidul Piratilor a reusit recent sa isi trimita cativa deputati in parlamentul european de la Strasbourg. Si in Germania, cu lozinci ca “Jos labele de pe Internet!” si “Sa reparam democratia!” o miscare a “piratilor” a reusit sa castige ceva voturi. Dar Internetul nu e numai amuzament, reclama sau conversatie politicoasa, ci uneori pe el domneste razboiul, furtul si teroarea. Se poate gasi reteta pentru fabricarea unei bombe, se face recrutare pentru participare la actiuni teroriste, se ademenesc copii pentru pedofili, se difuzeaza pornografia in formele cele mai josnice. In multe tari occidentale ministerele de interne, dar si cele ale familiei si protectiei copilului cer si deseori reusesc trecerea prin parlament a unor legi care sa permita controlul datelor e-mail ale unor categorii de cetateni. Se faureste astfel un conflict constitutional de mari proportii, care pune in discutie rolul statului ca putere de mentinere a ordinei in societate. In decursul timpului statul a luat masuri pentru apararea drepturilor omului, pentru protectia proprietatii, pentru protectia sociala etc. De ce nu ar face-o si in privinta acestui domeniu ce devine din ce in ce mai important in viata omului contemporan? Lawrance Lessig, profesor de drept la Stanford University spune : “Lasarea lui Cyber Space de capul lui nu este o conditie pentru indeplinirea promisiunilor libertatii”.

            Fie ca se doreste sau nu, dar o “Lex digitalis” este deja pe cale de infaptuire, asemanator cu „Lex mercatoria“ care reglementeaza piata marfurilor. Iar aceasta sarcina revine lui ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers), instanta ce isi are sediul in California, la marginea or. Los Angeles. Icann administreaza astazi domeniilor Top-Level ale Internetului : .org, .com, .net, stabileste regulile si disputele in acordarea adreselor pe internet, dar poate sa se implice si in functionarea necorespunzatoare a unor locatii ale membrilor sai. Icann poseda chiar un fel de tribunal de judecare a divergentelor si are ca deviza : “Internet este un esafodaj al comunicatiei mondiale, iar libertatea cuvantului trebuie sa stea la baza regulilor sale de drept”. O regula a dreptului fara amestecul statului, iata poate primul consens international valabil pentru intreg globul. In acest moment Icann e subordonat ministerului comertului al St. Unite, dar doar pana la 30 septembrie 2009. Sunt toate conditiile pentru ca dupa aceea Icann sa devina o organizatie supranationala independenta, inzestrata cu toate imputernicirile si mijloacele necesare.

Tags: , , , , , , , ,

3 Responses to “E NEVOIE DE REGLEMENTAREA FOLOSIRII INTERNETULUI?”

 1. redpelikan Says:

  Internetul nu poate fi reglementat. Este foarte simplu chiar: eu de exemplu vreau sa il calomniez pe Adrian Nastase si comentez pe diverse bloguri in acest sens. Cum poate o instanta sa demonstreze ca eu am fost in spatele tastaturii in acel moment. Numai printr-un flagrant. Altfel eu pot foarte frumos sa spun ca am lasat usa deschisa cat timp am iesit pana la colt si intre timp cineva mi-a intrat in casa si a scris acele minciuni. Ba mai mult ar fi complet ridicol si ilegal ca politia sa imi urmareasca IP-ul mergand pe presupunerea nefondata de mai sus. Deci in concluzie: ramane la latitudinea administratorilor de bloguri si siteuri ce comentarii publica si poate intr-un fel e si bine sa ramana asa.

  Multe lucruri ramase in mass-media “oficiala” subiecte tabu pot fi discutate aici. Asta nu inseamna desigur ca ele pot fi si dovedite. Raman doar speculatii dar poate contin si un sambure de adevar…

  • nraducanu Says:

   Internetul este reglementat chiar astazi in numeroase tari, asa cum sustine Ad. Nastase si cum am aratat si eu, cu date, in articol. Este greu, este poate abuziv in unele cazuri, dar se practica de multe guverne pentru a se feri de teroristi, de introducerea de droguri, de pedofilie etc. Romania este o tara norocoasa ca nu prea e in centrul atentiei marilor organizatii mafiote, dar SUA, Marea Britanie, Germania s.a. nu au aceasta situatie. China practica blocajul pe scare mare al celor ce trancanesc despre Tibet sau alte situatii politice jenante pentru guvern. Vezi site-ul : http://www.OpenNet.Net

 2. redpelikan Says:

  “Este greu, este poate abuziv in unele cazuri, dar se practica de multe guverne pentru a se feri de teroristi, de introducerea de droguri, de pedofilie etc.”

  Cred ca discutia nu trebuie purtata pe mai multe planuri. Una este o amenintare reala precum traficul cu droguri sau terorismul si alta este o “amenintare virtuala” sau o amenintare care nu vizeaza persoana ci imaginea acelei persoane. Lezarea imaginii unei anumite persoane si calomnierea acesteia nu implica un pericol fizic deci felul cum trebuie tratata aceasta problema difera total fata de primele trei abordari mentionate de dumneavoastra.

  Este in mod cert un abuz sa incepi sa urmaresti arbitrar activitatea cuiva in acest sens pe internet intrucat tu nu poti obtine dovezi cu valoare juridica in urma acestui demers. Functioneaza prezumtia de nevinovatie. Iar ca sa mi-o demontezi NU poti presupune din start ca EU am scris acele randuri. Trebuie demonstrat ca eu am fost acolo.

  Totodata, nu poti organzia flagrant pentru sute de mii de utilizatori. Si ca sa incepi selectiv astfel de urmariri (care implica sa ii spargi usa omului si sa il prinzi la tastatura pe baza unui mandat nejustificat) este un abuz asa cum am scris si ati scris.

  Trebuie facuta o deosebire intre gherilele virtuale si gherilele de teroristi si traficanti.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: