UN INTELECTUAL VERITABIL

               Intr-un admirabil articol aparut acum cateva zile in „Cronica Romana“ si reluat apoi pe blogul sau, d-na Gabriela Cretu se intreba unde s-au ascuns intelectualii. Si spunea: “ A fi intelectual este o stare de spirit si o atitudine. Ni-l putem imagina drept posesorul unei gandiri critice si lucide asupra lumii in care traieste si un om angajat. Nu angajat la stapan, ci angajat in apararea unor valori si principii, cu orice risc.” Si adaoga ca, pentru a fi un intelectual veritabil, e nevoie si de curaj. “Castigul din asta e totdeauna mai mare decat pierderea”.

            In comentariile ce au insotit pe blogul dansei acest articol, s-a subliniat de mai multi ca, printre calitatile indispensabile ale intelectualului ce se implica pe taramul politicii este si neconformismul, atitudinea neconcesiva a celui care nu se sfieste sa spuna adevarul in presa si la televiziune, chiar daca loveste in interesele si iluziile in care se complace cea mai mare parte a publicului. M-am gandit atunci daca marsul triumfal al unei economii de piata fara componenta sociala, care la noi in ultimele doua decenii a transformat atat de radical mentalitatile, nu este si cauza absentei intelectualului de stanga pe care il cauta acum d-na Cretu. Valorile se negociaza in dolari sau euro si putini sunt cei care, de dragul respectarii principiilor, pot rezista ispitei unor oferte, in fond ridicole fata de bonusurile fabuloase cu care sunt recompensati anual sefii unor banci sau societati de asigurari. Am reamintit cele de mai sus pentru ca, zilele trecute am aflat despre un caz ce dovedeste ca, cel putin pe alte meridiane, mai exista oameni ce pot purta cu mandrie titlul de intelectual.

            Zacamintele de petrol din subsolul Libiei, sunt atat de ademenitoare incat ii determina pe o serie de sefi de state occidentale sa faca gesturi greu de calificat. Presedintele Frantei, Sarkozy, se ploconeste in fata dictatorului Moamer Kadhafi cu ocazia vizitei acestuia la Paris. La fel de lingusitor se comporta si premierul Italiei, Berlusconi, in vizita pe care i-o face batranului dictator la Tripoli. Iar Gordon Brown ii obliga pe concetatenii sai britanici sa accepte ofensa eliberarii din inchisoare a unui criminal libian responsabil de atentatului de la Lockerbie care a costat viata a peste o suta de persoane. Aceste personalitati europene se fac ca uita rolul pe care colonelul, ce domneste de 40 de ani in Libia, l-a jucat in sprijinirea terorismului international.

            In acest context, trebuie aplaudata atitudinea pe care a luat-o zilele trecute scriitorul spaniol Juan Goytisolo (78 ani). Autor de romane, piese de teatru, eseuri, amintiri, relatari de calatorie, el traieste de mai multi ani in Maroc, unde si-a faurit o conceptie despre lume si viata apropiata de viziunea arabo-musulmana. Recent, un juriu al personalitatilor de cultura araba a decis sa-i acorde lui Goytisolo Premiul international de literatura al lumii arabe in valoare de 150.000 euro. Dar scriitorul spaniol, care parasise in urma cu peste 40 de ani Spania pentru ca nu mai putea suporta regimul lui Franco, a refuzat sa primeasca premiul. Fidel reputatiei sale de om de litere integru si radical, decis sa-si mentina permanent in acord atitudinea publica cu ideile sale, el si-a justificat refuzul, deoarece aflase ca originea sumei lui este Libia. Intr-un articol publicat in ziarul spaniol El Pais el scrie ca atunci cand sustii pe cei care lupta contra coruptiei, se opun dictaturilor de orice fel si contesta farsele electorale, iti este imposibil sa urci la tribuna in aplauzele salii, sa strangi mana lui Kadhafi, sa bagi cecul in buzunar si, prin asta, sa renegi tot ceea ce ai respins si denuntat pana atunci.

            O atitudine de intelectual autentic, de impecabila verticalitate, care te face sa speri ca valorile morale ce ii animau pe marii scriitori de odinioara nu au disparut in valtoarea evenimentelor din ultimele decenii.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: