Alegeri prezidentiale in Ucraina

 

 

Pe 17 ianuarie 2010 au loc in Ucraina alegeri pentru presedintele tarii si campania electorala a inceput deja cu trei luni inainte. Daca din primul tur nu se obtine de nici unul dintre candidati majoritatea absoluta, atunci urmeaza al doilea tur peste 3 saptamani. Alegerile prezidentiale si cele parlamentare trecute au aratat ca in aceasta tara de 45,7 milioane locuitori, simpatiile populatiei se grupeaza in trei mari zone: de est, de centru si de vest. Daca regiunile (oblasti) din estul tarii voteaza majoritar cu seful partidului regiunilor, Viktor Ianukovici, iar cele de centru sunt dominate de simpatizantii actualului prim-ministru,Iulia Timosenko, lupta pentru castigarea fotoliului de presedinte al tarii se va da indeosebi pentru castigarea alegatorilor din partea de vest a tarii, unde spiritul nationalist este accentuat.  

Blocul Ucraina Noastra-Autoapararea Poporului (NU-NS), ce includea in 2007 noua partide de centru-dreapta ce il sprijineau pe actualul presedinte, Viktor Iuscenko, si avea in parlament 72 de deputati, in ultimele luni s-a spart si s-au format  14 partide, fiecare avand un candidat la presedintie, din randul unor fosti ministri sau deputati. Dintre ei, 40 o sprijina acum pe Iulia Timosenko (coalitia democratica), iar din restul de 32, doar 17 il mai sprijina pe Iuscenko (gruparea “Pentru Ucraina!”). Oamenii de afaceri ucrainieni i-au retras acestuia sprijinul lor si, conform sondajelor, Iuscenko nu mai poate conta la alegeri decat pe 2-3 % din voturi.

Principalii favoriti pentru castigarea alegerilor in zona de vest a tarii sunt Arsenii Iatseniuk (Frontul Schimbarii) si Iulia Timosenko, care are un avans de 6-7 puncte procentuale fata de Iatseniuk in cele 7 oblasti din vestul tarii. Dar acum sunt puse in discutie elementele ce au stat la baza blocului NU-NS si pe care le sustinea Iaseniuk initial si anume: abolirea imunitatii parlamentare, intrarea Ucrainei in UE si in NATO; independenta energetica fata de importul de gaz din Rusia si recunoasterea legala a miscarii partizanilor ucrainieni ce au luptat atat contra nazistilor, cat si a sovieticilor (Bandera s.a.). Scrisoarea, pe un ton critic foarte dur, adresata in luna august de presedintele rus Medvedev lui Iuscenko, a avut drept efect sporirea sanselor in vestul tarii a candidatilor nationalist-populisti si pro-occidentali.

Iulia Timosenko se bazeaza si pe sprijinul diasporei ucrainiene din SUA si Canada. La World Congress of Ukrainians ce a avut loc la Lviv la 21-22 august a.c., in ajunul zilei independentei Ucrainei, dansa a declarat ca sprijina ideea ca limba  ucrainiana sa ramana singura limba de stat in tara. In schimb Viktor Ianukovici a repetat ca el sustine ca si rusa sa fie limba de stat, ceeace ii poate aduce voturi in estul si sudul tarii, dar i-a ruinat orice sansa la alegatorii din vestul tarii si – in anumita masura – si in centrul ei.

Printre temele aruncate in desbatere este si averea candidatilor. Unii dintre ei se acuza ca poseda fonduri excesive pentru campania lor, provenite din surse obscure. La 11 noiembrie Viktor Iuscenko a criticat-o pe Iulia Timosenko, spunand ca inseala lumea. “Noi vorbim despre o societate deschisa si o putere cinstita. Atunci de unde ia d-na Timosenko sutele de milioane de griven pentru afise si conferinte la televizor si radio, atunci cand din declaratia dansei rezulta ca anul trecut a castigat doar 48.000 $ si ca nu are decat un apartament in Dnipropetrovsk in suprafata de 52 m.p.?”  Averea declarata a lui Iuscenko e compusa din 170 mii $ , din doua apartamente in suprafata de 371 si, respectiv, 300 m.p., un teren in suprafata de 13,3 ha., o casa la tara in suprafata de 657 m.p. , un automobil Zaporojetz si o motocicleta Harley-Davidson. Iuscenko se considera pe sine drept unul dintre cei mai buni bancheri din lume.

Seful partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici a castigat anul trecut 500.000 US dolari. El poseda o casa in suprafata de 620 m.p. si un apartament de 239 m.p. Cel mai bogat candidat pentru functia suprema este fostul sef al bancii nationale, omul de afaceri Serhiy Tyhipko, cu un castig anual de 2,5 milioane US dolari. Pe locul doi ca avere este managerul Mihail Brodski, cu un castig anual de 2,0 milioane $, iar pe locul trei – avocatul Oleg Riabokon, cu un castig de 700.000 $.  Cu toti banii lor, acestia nu au insa nici o sansa de a invinge in aceste alegeri.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: