Israel – Palestina : contradictii nerezolvabile

                        Printre problemele ce framanta opinia publica mondiala, nici una nu este poate mai complexa si – aparent – mai lipsita de solutii decat conflictul israelo-palestinian. Confruntarea in decurs de decenii intre cele doua popoare s-a incercat sa fie aplanata de cele mai inalte personalitati politice ale globului, dar – cum se stie – fara succes. Organizatia Natiunilor Unite a elaborat si aprobat zeci de rezolutii in aceasta privinta, care in majoritate au fost ignorate de partile implicate. Unul dintre motivele ce fac dificila abordarea cu sinceritate si obiectivitate a problemei este introducerea in discutie, pe de o parte, a recunoasterii holocaustului (Shoah) din cel de al doilea razboi mondial, iar pe de alta parte, a islamismului fanatic, ce neaga holocaustul si pretinde desfiintarea statului evreiesc de pe teritoriul ce ar fi apartinut de secole musulmanilor.

Poporul evreu a suferit cu Shoah o soarta teribila, singura natiune care a indurat un genocid, urmarindu-se exterminarea sa din motive rasiale. In acest traumatism poporul evreu s-a aflat singur si este legitim ca prin statul Israel sa se creeze un sanctuar ce confera certitudinea ca aceasta crima in masa nu se va mai repeta. Este un stat democratic, desi inconjurat de tari arabe cu regimuri autoritare, uneori chiar dictatoriale. Pentru a-si afirma existenta, Israel a trebuit sa lupte, cauza lui fiind indiscutabil justa. Dar victimizarea poporului evreu il poate pe acesta indreptati sa oprime la randul sau un alt popor? In numele Shoah se poate oare admite violarea drepturilor altora? Iar tarile islamice, care intre ele au numeroase alte divergente, sunt unanime in apararea cauzei palestiniene. Totodata, din sentimentul ca Statele Unite sprijina perpetuarea unei uriase nedreptati, sporeste spiritul anti-american, ce uneori ia forme violente.

Iata insa ca la Casa Alba vine Obama, un presedinte metis, fiu al unui tata musulman, care isi pune drept tel impacarea lumii occidentale cu cea arabo-musulmana. El tine un discurs istoric la Universitatea din Cairo, in care face apel la Israel sa sisteze colonizarea teritoriilor palestiniene, condamna antisemitismul, aminteste persecutiile suferite timp de secole de evrei si stigmatizeaza negationismul. Totodata subliniaza ca pentru el cauza palestiniana este justa, si ca, in numele poporului american, se angajeaza ca nu o va uita, cu conditia ca nici arabii sa nu mai puna in discutie realitatea Shoah. Era de asteptat ca in intreaga lume sa rasune aplauze si indemnuri de imbarbatare pentru mersul mai departe pe aceasta cale. Nimic insa, ci – din contra –  au urmat o serie de manevre pentru sabotarea apelului lui Barack Obama : s-au convocat conferinte, s-au chemat institutii puternice pentru a se opune ideei de creare a unui stat palestinian alaturi de cel israelian. Iar partidul cel mai bine organizat pentru a duce lupta contra creerii unui stat palestinian este Likud, al premierului Netaniahu, astazi la putere. Impotriva promisiunilor facute, actualul guvern israelian continua implantarea de noi colonii in teritoriile palestiniene, sunt asasinati in strainatate conducatori palestinieni, se fac declaratii de eventual acord cu crearea unui stat palestinian, punandu-se insa conditii de vasalitate inacceptabile pentru orice tara suverana. La aceste afronturi vadite, guvernul Statelor Unite se resemneaza sa taca. Deocamdata …

Israel, cu o suprafata de 20.000 kmp. si o populatie de 7 milioane loc., cu un PIB/loc. de 22.840 USdol., este de departe statul cu cea mai mare forta militara din zona, dotat cu armament sofisticat si posesor a peste 200 de bombe nucleare. In plus, securitatea Israelului se bazeaza pe protectia neconditionata a SUA. Dar, asa cum subliniaza in “Le Nouvel Observateur” (No. din 4 februarie 2010) un mare ziarist francez, Jean Daniel, evreu de origine, aceasta situatie nu poate fi eterna. Lumea araba este demografic enorma in comparatie cu cea a Israelului, iar puterea sa tehnica si militara va spori cu timpul. Statele Unite, care ajuta anual Israelul cu 3 miliarde dolari, si-ar putea pierde hegemonia planetara. Astfel incat viitorul Israelului nu este atat de sigur pe cat pare. Starea de insecuritate pe care poporul evreu o poarta cu sine de secole pe intreg globul, este dublata de aceasta insecuritate a viitorului. Ceeace explica probabil sprijinul dat de electoratul israelian partidelor ce mizeaza pe folosirea in continuare a fortei in relatiile cu palestinienii. Continuarea unei asemenea politici de opresiune este insa sinucigase pentru Israel.

In Europa amintirea holocaustului a creat un spirit de culpabilitate colectiva a clasei politice fata de poporul evreu. Ceeace face ca toti cei ce critica politica guvernului israelian sa fie banuiti, ba chiar acuzati, ca nu admit statul Israel ca refugiu impotriva unui eventual Shoah. Apararea cu orice pret a Israelului, inclusiv legitimarea reprimarii palestinienilor, pune in dificultate pe orice om de stanga, care combate antisemitismul, drept una din formele cele mai respingatoare ale nationalismului. Israel aplica insa palestinienilor astazi aceleasi suferinte pe care le-au indurat evreii in Europa in decurs de secole: deposedare de case si terenuri, expulzari, segregare, ghetoizare, umilinte, asuprire, dispret. Pentru iesirea din impas se impune introducerea unei strategii de pace, care este insa de neconceput pentru actualul guvern nationalist de le Ierusalim. Oare Israel este unica tara din lume al carui guvern este interzis sa fie criticat fara ca cel ce o face sa fie de indata acuzat de antisemitism? Iar asta in conditiile la care, in multe parti, inclusiv in Romania, isi ridica iarasi capul miscari de extrema dreapta, cu argumente mistic religioase ce ii acuza pe “jidani” de toate relele comunismului si capitalismului.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: