CALEIDOSCOP MONDIAL (XV)

 Mihail Saakashvili, seful statului georgian, sarbatorit odinioara de echipa presedintelui Bush ca un curajos aparator al occidentului in fata agresorului rus, se pare ca nu mai prezinta nici un interes politic pentru presedintele Obama. Ceeace pentru ambitiosul presedinte de la Tbilisi este insuportabil. Pentru a iesi din umbra, el a angajat – pentru suma de 300.000 dolari – agentia de PR a lui Tony Podesta sa-i organizeze o vizita oficiala in SUA, inclusiv o intalnire cu presedintele american. Tony Podesta este fratele lui John Podesta, fost sef al personalului Casei Albe sub Bill Clinton. Dar Georgia mai plateste de la buget inca 436.800 dolari firmei de lobby a lui Dick Gephardt, fost sef al fractiunii democrate in Camera Reprezentantilor pentru propaganda in favoarea sa in Congres. Bani multi, dar presedintele georgian are mare nevoie de imbunatatirea acestor relatii, dupa ce comisia Uniunii Europene de investigare a razboiului dintre Rusia si Georgia din august 2008, a aratat ca afirmatia lui Saakashvili ca razboiul a fost declansat din initiativa Rusiei, e neadevarata. Se stie ca sub Obama s-au imbunatatit relatiile dintre SUA si Rusia, iar despre intrarea Georgiei in NATO nu mai vorbeste nimeni. Pentru a acredita insa in opinia publica americana versiunea sa despre razboiul pierdut, Saakashvili finanteaza acum un film ce se turneaza la Hollywood intitulat “Georgia”, cu Andy Garcia in rolul presedintelui tarii caucaziene. Scenariul filmului a fost scris la Tbilisi. Iar pentru opinia publica interna, presedintele georgian a permis ca reteaua de radio si televiziune “Imedi” sa difuzeze la inceputul lunii martie stirea ca trupele rusesti au invadat iarasi tara, ce sunt la portile capitalei, ca presedintele a fost ucis, ca armata a capitulat, iar cetatenii sunt chemati sa ia armele pentru a se opune invadatorului. Panica ce a urmat in intreaga tara a fost de nedescris, pana cand acelasi post a anuntat ca nu era decat o inscenare. Iar pe 14 martie, la televiziunea nationala, insasi Saakashvili a confirmat ca, desi nu a fost vorba decat de o punere in scena, eventualitatea unui veritabil atac rusesc este probabila. Aceasta versiune a unui razboi ineluctabil, in conditiile unei “opozitii vandute Moscovei, gata sa sacrifice independenta tarii”, demonstreaza aparitia unui nou tip de propaganda electorala, in care opinia publica este adusa, prin inscenare, la stadiul de spaima si isterie colectiva, pentru a vota cu cei deja aflati la putere.  

                                                                                           *

 Congresul Statelor Unite a recunoscut recent drept genocid uciderea de catre armata turca in 1915-1916 a circa un milion de armenieni, femei, batrani, copii. Rezolutia Congresului a provocat mania guvernului turc, primul ministru Recep Erdogan rechemandu-si ambasadorul de la Washington si declarand ca tara sa este invinuita pe nedrept de o fapta pe care nu a comis-o. Lumea asteapta acum masurile de retorsiune pe care le va lua Ankara. Desigur ca Turcia nu va cere desfiintarea bazei militare americane de la Incirlik, dar nici nu va mai accepta sa trimita trupe noi in Afganistan. Se stie ca de ani de zile asociatiile armene din SUA incearca sa convinga guvernul american de genocidul de acum 95 de ani, dar tot de atatia ani lobbyurile turcesti impiedica acest lucru, sustinand ca numarul victimelor ar fi mult mai redus si ca acestea au cazut in cursul luptelor razboiului civil. Turcia este cel mai strans aliat al Americii din lumea islamica si de aceea presedintele Obama depune eforturi pentru a calma iritarea nationalistilor turci. De pilda el nu a pronuntat in discutiile cu Erdogan cuvantul “genocid”, ci a folosit termenul “Meds Yeghem”, adica “marea catastrofa”. Dar Washingtonul e nemultumit ca Ankara nu face pasi in directia restabilirii unor relatii amicale cu Erevanul. Nici lobbyul evreiesc din America, care traditional sustinea Turcia, nu a mai luat acum aceiasi atitudine, probabil din cauza politicii anti-israeliene pe care in ultimul timp o afiseaza guvernul Erdogan. 

                                                                                                     *

Baltazar Garzon (54 ani) este poate cel mai renumit anchetator al justitiei spaniole. El conduce de 22 ani resortul tribunalului din Madrid de urmarire si aducere in fata justitiei a crimelor internationale. In aceasta calitate el a devenit celebru cand in 1998 a dispus arestarea la Londra a fostului dictator chilean Augusto Pinochet, actiune pozitiv apreciata de procurorii Curtii internationale de justitie de la Haga. Tot Garzon a reusit sa suspende amnistia de care se bucurau membrii juntei generalilor din Argentina. In 2003 tot el a emis un ordin de arestare pentru Osama Bin Laden, ca cel ce a finantat organizatia Al Qaida vinovata de atentatele teroriste de la Madrid. Mai mult, recent el a initiat o actiune impotriva unor membri ai guvernului american condus de George W. Bush, pentru tortura la care au fost supusi unii cetateni spanioli in inchisoarea din Guantanamo. La sfarsitul anului trecut el a dispus deschiderea unei anchete privind cei vinovati de disparitia in timpul razboiului civil spaniol (1936-1938) a 114.000 de persoane civile ce s-au opus regimului generalului Franco. Dar in 1977 (doi ani dupa moartea lui Franco) s-a adoptat o lege de reconciliere nationala prin care sunt abolite faptele penale cu motivatie politica de pe vremea franchismului. Incalcarea de Garzon a acestei legi a determinat punerea lui sub acuzatie de Curtea Suprema din Madrid, iar in cazul in care actiunea va fi acceptata, judecatorul spaniol e pasibil de interdictie de a-si mai exercita activitatea timp de 12 – 20 de ani. Bineinteles ca Garzon a protestat impotriva procesului ce i s-a deschis, el avand si sprijinul Curtii internationale de justitie, dar fara rezultat. In ultimii ani si in Spania sporeste influenta extremei drepte si a simpatizantilor regimului franchist, care nu accepta nici un blam la adresa dictatorului iubit.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: