Ceva despre populism si demagogie

Pe blogul dansei, d-na Gabriela Cretu ne amintea acum cateva zile ca 2 aprilie este si ziua luptei impotriva populismului si demagogiei. Este o tema importanta, prilej de a-mi exprima o opinie ce poate deranja. Cred ca nu numai aspectele politice ale demagogiei si populismului conteaza, ci si cele ale comportarii societatii in ansamblu. Iar in aceste zile pascale s-a vadit inca odata cat de raspandita a ajuns sa fie nu atat religiozitatea oamenilor, cat respectarea de ei a  riturilor impuse de biserica. Este un fenomen mondial, ce se manifesta in cazurile extreme prin acte criminale de fanatism la secte islamice, ce isi trimit la sinucidere unii aderenti pentru pedepsirea celor de alte credinte, sau chiar la unele biserici crestine americane, prin amenintari cu moartea fata de cei ce isi afirma convingerile evolutioniste si resping povestile biblice despre originea creationista a omului.

Dar procentul record de romani ce se declara evlaviosi si care frecventeaza biserica, nu dovedeste numai conformism si supunere docila datinelor, ci mai ales cautarea unei salvari mistice din viata cotidiana, ce devine tot mai grea, mai complexa si mai de neinteles.  Un sondaj efectuat in tarile europene a aratat ca natiunea romana este cea mai devotata bisericii, romanii frecventand slujbele, aprinzand lumanari si facand cruci pioase de cate ori trec prin dreptul unui local de cult. Dar a sporit oare prin asta moralitatea romanilor? Cineva spunea ca romanii nu isi aduc aminte de dumnezeu decat cand ii apuca frica de moarte sau dau de fundul sacului. Drumul bisericii multi il iau poate pentru a se potrivi obiceiurilor, dar nu impinsi de o veritabila credinta.

Omul politic crestin-democrat german Heiner Geissler recunostea in cartea sa “Ce ar spune Iisus astazi?” ca invatatura crestina a fost folosita abuziv de biserica timp de secole si conduita ei i-a indreptatit pe Heinrich Heine si pe Karl Marx sa spuna ca este opium pentru popor. E vorba de utilizarea bibliei drept calmant pentru ca cei asupriti, descriminati sau cazuti in mizerie sa nu se rascoale. Vedem ca peste tot, dar si aici la noi, bogatii devin tot mai bogati, iar cei saraci – tot mai saraci. Dar cine mai respecta azi cuvintele lui Cristos: “Paziti-va de orice lacomie de bani, caci viata omului nu sta in belsugul averii”? (Luca – 12.15).

Oare propovaduielile de la sutele de biserici construite la noi in ultimii ani (dar nici un nou spital, nici un azil de batrani sau camin pentru copii parasiti) nu apartin si ele demagogiei? Sau, daca vreti, populismului? Deoarece se stie ca, cu jocuri de circ si cu agitarea minciunilor despre viata de apoi, in cele mai nedrepte sisteme sociale este asigurata supunerea multimilor. Lucru pe care il cunosc prea bine politicienii ce nu au lipsit de la slujba de Inviere, cu lumanarea in mana. Ba unii chiar au scris pe blogul lor un text plin de evlavie (dar si de ipocrizie).

Imi este teama ca pe acest drum, cedandu-se pretentiilor celor mai bigoti si mai vocali reprezentanti ai « societatii civile », noile generatii vor fi educate intr-un spirit irational, imbacsit de prejudecati, ce va indeparta tara de modernitate si o va pregati pentru o guvernare autoritara teocratica.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: