“Fiara trebuie lasata sa sufere de foame”

                Criza economica, ce s-a propagat de la banci la mari firme, iar acum la state, obligand concentrarea unor sume colosale pentru a impiedica prabusirea edificiului deja fisurat al sistemului capitalist, si-a demonstrat nu numai inconvenientele, ci si un avantaj. S-a ridicat putin cortina asupra mecanismului complicat al pietelor, a aratat si unor profani cat de fragil este sistemul financiar in fata unor atacuri speculative si cat de dependenta este clasa politica, cei alesi democratic cu mare tam-tam electoral in fruntea statelor, de deciziile adoptate in intimitatea cabinetelor de cativa magnati ai economiei si finantelor, necunoscuti pana atunci marelui public.

            Printre putinii experti ai economiei mondiale ce au reusit sa prevada criza financiara si ravagiile ei, este si Nouriel Roubini. Dintr-o familie de evrei iranieni, el s-a nascut acum 52 de ani la Istanbul, iar din 1995 este profesor de economie la New York University. Totodata el are si o firma de consultanta cu 80 de persoane, ce ofera analize economice clientilor din domeniul finantelor. El a dat acum un interviu saptamanalului german “Der Spiegel” (No.19 din 10 mai 2010) din care vom reproduce cateva pasagii, caci unele reflectii sunt interesante  pentru a intelege mai bine fenomenele unei crize in care se zbate si Romania.

.

             Spiegel: Inca de acum 4 ani, cand mai domnea optimismul, dvs. ati semnalat pericolul unei crize de proportii, primind porecla de “Mr. Doom”. Cum vedeti situatia actuala?

            Roubini: Eu nu sunt permanent negativ pentru a merita aceasta denumire. Sunt totusi realist si constat ca si acum situatia este in continuare sumbra. Doar in cateva state, in China, India, Brazilia, se intrevede inseninare. Statele Unite sunt anemice, economia Japoniei zace in coma. Iar Europa e amenintata de un asa zis Double-Dip: sa recada in recesiune, caci sansele ei de crestere sunt nule. Grecia este numai varful aisbergului. State ca  Marea Britanie si Irlanda intra treptat in colimatorul speculantilor. Japonia si Statele Unite sunt ingrozitor de inglodate in datorii, ce isi vor manifesta gravitatea peste un an sau doi, daca nu se vor lua masuri. Aceste uriase deficite bugetare imi provoaca mare ingrijorare.

            Spiegel: Statele euro si FMI acorda acum Greciei credite si garantii in valoare de 110 miliarde euro. Este un lucru corect?

            Roubini: Prin asta problema este doar amanata pentru anul viitor. Ma tem ca Grecia nu are doar probleme de lichiditati, ci este in stare de faliment. Nu ajuta sa pompezi bani intr-o tara insolventa si in acelasi timp sa-i impui regim de austeritate. Prin asta nu se devine automat competitiv, ci din contra tara respectiva pierde sectoare de piata, creste somajul,  sporesc miscarile sociale. Asta nu rezolva problema datoriilor, ci doar o face mai grava.

            Spiegel: Si care ar fi solutia?

            Roubini: E nevoie de o conversiune inainte de a se declansa falimentul statal. Trebuie trecut la o intelegere intre creditori si debitori, iar simultan de elaborat planuri de consolidare a bugetelor si pentru Spania si Portugalia. E drept ca majoritatea datoriilor de care Grecia ar trebui absolvita sunt in Franta, Elvetia si Germania, tari care ar pierde multi bani. Dar deja s-a risipit mult timp in care nu s-a recunoscut cat de grava e situatia. Fara un asemenea plan de salvare exista riscul efectului de domino: criza sa se extinda asupra Spaniei si Portugaliei, ceeace ar putea arunca in aer moneda euro. 

            Spiegel: Ne luptam acum cu criza datoriei statelor, dar inainte am avut criza bancilor, apoi cea imobiliara. Trebuie sa ne obisnuim cu crize in continuare?

            Roubini: Ma tem ca da. Am aratat in ultima mea carte (“Crisis Economics: A Crash Course in the Future of Finances”- mai 2010) ca si crizele fac parte stransa din genomul capitalismului. Ele nu sunt exceptia, ci regula. Chiar factorii ce dau vitalitate capitalismului, anume forta de inovatie si acceptarea riscului, pot dezlantui prabusiri catastrofale. Ceeace vedem astazi ne ofera doar gustul anticipat a ceeace va veni. Criza nu este insa predestinata. Cand banii sunt ieftini, cand creditele sunt usor de obtinut si controlul debil, atunci sunt intrunite conditiile pentru aparitia crizei. Asa a fost in trecut si asa va fi si pe viitor. Doar ca ele, crizele, vor apare tot mai des. […] Sa privim sectorul bancar. Dupa criza, bancile au devenit si mai mari, si mai puternice, si fac presiuni asupra politicii. Bank of America  l-a inghitit pe Merill Linch, iar JPMorgan Chase l-a inghitit pe Bear Stearns. Au devenit niste institutii financiare gigantice ce sunt “to big to fail” si care isi spun: putem sa luam orice decizie riscanta , caci va veni politica sa ne scoata din impas. Aceste banci ar trebui sparte, desfacute in bucati. In plina fierbinteala a crizei, banci uriase precum Goldman Sachs sau Morgan Stanley nu pot fi inchise sau reformate. Trebuie ca fiara numita Wall Street sa fie lasata sa sufere de foame. O institutie care se ocupa cu finantare de investitii, cu Hedge Fonds, cu asigurari etc. nu poate fi tinuta sub observatie de nici un sef al consiliului de administratie. Bancile trebuie desfacute pe specific, sa ofere fiecare diferite servicii, dar sa nu ajunga prea mari pentru a deveni un pericol pentru sistem. Si agentiile de rating trebuie sa suporte modificari ale modelului in care opereaza. Ele nu mai trebuie platite, ca astazi, chiar de firmele a caror bonitate o verifica.

            Nu cred ca propunerile mele sa fie aplicate de indata. Va veni insa cu siguranta o noua criza, mai devastatoare, cand se vor pune in discutie globalizarea, liberalismul comercial si economia de piata. Caci nu ne putem permite mult timp crize de asemenea dimensiuni si de asemenea frecventa.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: