In Cehia,castigatorul alegerilor isi da demisia

In Republica Ceha au avut loc alegeri parlamentare in zilele de 28 si 29 mai. Rezultatele acestui scrutin prezinta particularitati demne de a fi comentate.

Situatia de pornire

Se stie ca la 24 martie primul ministru Mirek Topolanek  (ODS) a primit vot de neincredere in parlament si si-a dat demisia. De atunci tara a avut un guvern de   tehnocrati, condus de Jan Fischer, un inalt functionar fara partid. Dar guvernul era format jumatate din social-democrati si jumatate din membri ai unor partide de centru dreapta (democratia cetateneasca, crestini-democrati si ecologisti), ceeace nu s-a dovedit o formula fericita.

Partidele ce au luat parte la alegeri

Acum au luat parte la vot urmatoarele partide :

  • Social-democratii (CSSD), de centru-stanga, care la ultimele alegeri din toamna anului 2008  castigasera 13 din cele 14 regiuni ale tarii. Sondajele din ultimele luni acordau CSSD cca. 30 % din voturi;
  • Democratia cetateneasca (ODS), de centru-dreapta, cu rezultate in sondaje de 20-25 %
  • Partidul comunist (KSCM) de extrema stanga – cu sanse de 10-15 % in sondaje
  • Noi partide ce participa prima oara la alegeri : Partidul de centru Veci Verjnei(V V), contand pe 10 % din voturi, si
  • Partidul de drepta Top 09, contand si el pe un succes de 10-15 % ; 

 Presedintele partidului social democrat Jiri Paroubek a anuntat in ajunul alegerilor ca ar prefera un guvern minoritar al social democratilor aliati cu comunisti.
Rezultatele au schimbat socotelile dinaintea alegerilotr. Iata-le: 

 Cetateni cu drept de vot :     8415.892

Total voturi acordate:             5.263.822, adica o participare la vot de 62,55 la                                             la suta fata de 64.5 % in anul 2006   

VOTURILE ACORDATE PARTIDELOR (cf. Institutului de studii statistice): 

-CSSD (social-democratii): 1.155.267, ceeace inseamna 56 locuri in parlamentul de 200 deputati (o pierdere de -18 % fata de alegerile anterioare)

-ODS (democrat-cetatenesc) : 1.057.792, ceeace inseamna 54 locuri in parlament (adica o pierdere de -27% fata de alegerile anterioare)

-TOP 09 (Conservator) : 873.833, ceeace inseamna 41 locuri in parlament (partid nou aparut)

-KSCM (comunistii)     : 589.765, ceeace inseamna 24 locuri in parlament, la fel ca si in legislatia anterioara;

-V V (Veci verejne) partid de centru, cu 24 locuri in parlament (partid nou aparut)

-KDU-CSL /Partid crestin democrat), 229.717, ceeace inseamna 4,88%, deci sub plafonul de admitere a unui partid in parlament

-Partidul Ecologist /(verzii) cu 127.831, formand 2,44 %, sub plafonul de admitere in parlament 

In urma acestor rezultate, prima reactie a fost cea a presedintelui partidului social-democrat, Jiri Paroubek, care a anuntat ca rezultatele sub asteptari ale partidului sau il obliga sa demisioneze din fruntea CSSD. Si-a dat seama ca nici in alianta cu partidul comunist nu reuseste a se obtine majoritatea necesaraguvernarii. Rep. Ceha este singura tara din centrul si estul Europei (cu exceptia Rusiei) in care activeaza un destul de puternic partid comunist, care si la actualele alegeri si-a pastrat o pondere in Parlament de 24 deputati reprezentand votul a aproape 600 de mii de cetateni.

Este asteptata convocarea la presedintele Republicii, Vaclav Klaus, a sefilor partidelor ce au intrat in parlament pentru a insarcina pe unul din ei cu formarea guvernului. Guvernul se va constitui probabil pe o alianta de centru dreapta dintre OSD, TOP 09 si V V, care impreuna au o majoritate de 118 deputati, avand in frunte pe noul sef al partidului ODS, Petr Necas. Partidul social-democrat, desi a castigat competitia electorala , s-a dovedit incapabil sa alcatuiasca un guvern viabil. Paradoxurile legii electorale? Mai curand cauza e confuzia ce persista in mintile alegatorilor, inca insuficient loviti de efectele crizei si care se leagana in iluziile unei rapide desvoltari economice, mai ales industriale, prin jocul liber al pietei.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: