CALEIDOSCOP MONDIAL

 

            Socialistul Bernie Sanders. Dupa cum se stie, Senatul american are o suta de membri. Doar doi dintre ei nu sunt membri fie al partidului democrat, fie al celui republican: ei sunt senatorii independenti de Connecticut (Joe Lieberman) si de Vermont (Bernie Sanders). Iar acesta din urma, membru al Senatului din ianuarie 2007, este primul senator din istoria Statelor Unite ce se afirma ca fiind socialist (“democratic socialist”). Nascut la New York in 1941, intr-o familie de emigranti polonezi, el a facut studii superioare la universitatea din Chicago. In 1981 a fost ales primar in Burlington, cel mai mare oras din statul Vermont, iar in 1990 a castigat alegerile pentru un loc in Camera Reprezentantilor. El a fost reales de 6 ori ca  reprezentant al acestui mic stat, care nu dispune decat de un singur loc in Camera Reprezentantilor. De regula Bernie Sanders sustine propunerile partidului democrat, dar a votat impotriva invadarii Irakului de trupele americane in 2003 si este un critic sever al US Patriot Act, lege din 2001 care – sub pretextul luptei impotriva terorismului – a ingradit considerabil drepturile cetatenesti. 

            Visul frumos al unitatii stangii. Vineri 18 iunie 2010 s-a deschis la Paris congresul partidului comunist francez. Secretara nationala a PCF,  Marie-George Buffet, care a condus timp de 9 ani acest partid si care cu acest prilej va ceda locul lui Pierre Laurent, a invitat la sedinta de deschidere pe toti reprezentantii stangii franceze: Martine Aubry si Claude Bartolone ( partidul socialist), Jean-Luc Melenchon (Parti de gauche), Alain Krivine (Nouveau Parti Anticapitaliste), Arlette Laguiller (Lutte Ouvriere), Cecile Duflot (Parti Ecologiste “Les Verts”). Erau de fata si reprezentantii celor trei mari sindicate franceze. Marie-George Buffet a profitat de prezenta tuturor pentru a exclama “Ce frumoasa manifestare de unitate am putea face impotriva intentiilor guvernului de schimbare a regimului pensiilor!”, dupa care a adaogat: “Ceeace ne-a adunat impreuna este ca suntem de acea parte a baricadei unde sunt aparate drepturile omului”. Iar apoi, cea care a fost prima femeie aleasa la carma acestui partid, a apelat tovarasii sai sa depuna toate eforturile pentru “a fauri strangerea impreuna a Frontului de stanga”. Dar in acesti ani PCF a inregistrat cele mai drastice pierderi ale electoratului, obtinand la ultimele alegeri prezidentiale doar 1,93 %. 

            Rebeli in armistitiu. In Nepal, intre anii 1996 si 2006, s-a dus un nemilos razboi civil intre PLA (Armata Populara de Eliberare) si trupele armatei regimului de la Katmandu. Prin doborarea monarhiei s-a reusit sa se incheie pacea si cei 19.000 de fosti rebeli (“maoisti”) asteapta de 4 ani, in cateva mari tabere, integrarea in societate si indeplinirea celorlalte prevederi ale acordului de armistitiu. Revista “Der Spiegel” (No. 24/2010) informeaza ca in acest proces un rol important il joaca germanii. “Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit” (Societatea pentru colaborare tehnica), organizatie guvernamentala, a acordat pana acum 5 milioane de euro pentru ca fostii maoisti, proveniti in majoritate de la tara, sa invete a citi si a scrie, sa faca croitorie, dulgherie,  iar unii sa lucreze in birouri. Unii deprind munca de instalator sau chiar lucreaza la computer, pe aparatele aduse de germani. Intrebati cum se impaca aceasta treptata  trecere la viata civila cu viata militara dusa pana atunci, raspunsul dat a fost: “Comunismul si marxismul evolueaza si se adapteaza  la noile situatii. Noi suntem acum pentru un capitalism progresist”.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: