Sfaturile lui Umberto Eco despre lecturile estivale

Ma pregatesc si eu, ca tot omul, sa-mi petrec doua-trei saptamani de odihna la mare sau la munte. Dar, ca in fiecare an, mi se pune problema ce carti sa iau cu mine. De aceasta data mi-a sarit in ajutor un articol mai vechi al lui Umberto Eco care isi sfatuieste cititorul intelectual sa ia cel putin zece carti. Si nu distractive, politiste, politice sau economice, ci opere solide, care sa-i intareasca renumele de erudit in conversatiile cu prietenii la toamna. Deci ce recomandari face renumitul semiotician, romancier, filozof, critic literar si de arta italian? De la inceput declara ca nu indrazneste sa-si ofenseze cititorii sfatuindu-i sa ia cu ei doar originalul cartii “The Life and Opinions of  Tristram Shandy, gentleman” de Laurence Sterne (aparuta intre 1758 si 1767), operele lui Marcel Proust in colectia Pleiade sau scrierile in latina ale lui Petrarca.         

 Pentru cei ce vor sa stea ore indelungate la soare, el e de parere ca indicata ar fi “Ars magna lucis et umbrae” de parintele Athanasius Kircher, in editia din 1645 si care poate fi achizitionata in anticariatele din Roma pentru o suma inferioara celei transferate recent in secret in Elvetia de bancherul Calvi. Va trebui sa se tina insa seama ca greutatea cartii si fragilitatea paginilor nu face potrivita lectura ei in zilele vantoase pe plaje.

Un tanar ce doreste sa intreprinda o calatorie la pret redus prin Europa, ar trebui sa ia cu el cel putin trei volume din cele sase ale cartii “Navigationi et viaggi” a geografului umanist Gian Batista Ramusio, care se pot usor citi pe coridorul plin de calatori al trenului, tinand un volum in mana , al doilea – strans la subtioara si al treilea – intre picioare. Citirea despre calatorii in timpul unei calatorii este o experienta extrem de stimulativa.

Tineretului ce isi ia vacanta dupa o istovitoare munca politica, dar care totusi nu doreste sa piarda din ochi evenimentele Orientului mijlociu, i-as recomanda – spune maestrul Eco – sa ia cu ei cateva capodopere ale filozifiei islamice. A aparut de pilda traducerea volumului “Cartea sfaturilor” de Kay Ka’us ibn Iskandar, dar din pacate fara originalul in limba persana pe pagina din stanga, ceeace desigur ii reduce considerabil farmecul. In locul ei, el le recomanda incantatoarea carte Kitab al-s’ada wa’l is’ad a lui Abdul Hasan Al’Amiri, reaparuta la Teheran in 1957 cu comentariile critice necesare.

Deoarece insa nu toti stapanesc curent limbile vorbite in Orientul apropiat, cei ce calatoresc cu masina si au destul spatiu liber, n-ar strica sa ia cu ei editia integrala a Patrologiei lui Migne. Dar n-as sfatui – spune dansul – editia despre istoria sfintilor parinti pana la Conciliul de la Florenta din 1440, alcatuita din 161 volume in text greco-latin, plus 81 volume in text latin. In schimb sa se multumeasca cu cele 218 volume ale parintilor latini ai bisericii pana in 1215. Desigur ca volumele nu se gasesc in comert, dar cu staruinta se pot obtine fotocopii de pe ele.

Pentru cei cu interese mai putin specializate, as lua (mereu in original) cateva bune opere ale traditiei kabbalistice, caci ele sunt indispensabile pentru intelegerea poeziei moderne. Pentru asta e deajuns cel putin un exemplar din Sefer Jesirah, apoi desigur Sohar-ul, apoi din  Mises Cordovedo si Isaak Luria. Literatura kabbalistica e foarte potrivita pentru vacanta, caci vechile documente se pot gasi stranse in rulouri, ce pot fi usor bagate in rucsac. Pentru cei ce au dificultati in intelegerea scrierii ebraice veche, nu ramane decat sa ia Corpus Hermeticum si scrierile gnostice ale lui Valentinus, caci cele ale lui Basilides sunt prolixe si iritante.

Deci cele de mai sus sunt pentru toti cei ce vor sa faca o vacanta intelectuala, Daca nu, luati cu voi macar Grundrisse ale lui Karl Marx, Evangheliile apocrife si scrierile nepublicate ale lui Peirce pe microfise, isi incheie sfaturile Umberto Eco.

In ce ma priveste, prefer sa fiu mai modest si sa iau cu mine: “Vertige de la Liste” ultima carte fascinanta a lui Umberto Eco (2009), elaborata in colaborare cu Muzeul Louvre.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: