Lumea in anul 2013

De 24 de ani revista britanica “The Economist“ publica in luna noiembrie un caiet special consacrat prognozei evenimentelor pe plan mondial in anul urmator. “The World in 2013” aparut acum, il voi prezenta pe scurt in cele ce urmeaza. Dar mai intai trebuie sa recunoastem cat de riscant este a face previziuni, chiar si pentru o perioada atat de scurta. De pilda, mai avem doar o luna pana cand in Statele Unite se implineste termenul pentru ceeace se numeste “fiscal cliff”, prapastia financiara urmata de care, daca Congresul nu ajunge la o solutie de compromis intre democrati si republicani, se prevede o recesiune cu cele mai grave consecinte economice, nu numai pentru America. Este deasemenea prematur a se fauri prognoze privind un eventual razboi al Israelului cu Iranul sau de ghicit soarta zonei euro, in ipoteza ca nu se investesc multe bilioane in salvarea tarilor inglodate in datorii din sudul Europei.
Cu toate acestea sunt numerose cazurile in care se poate prevedea cu destula siguranta evolutia economica in urmatoarele 12 luni a unor tari, aparitia unor evenimente sau comportamentul unor personalitati. Omenirea nu se gaseste azi in pragul unor mari razboaie sau cataclisme, o anumita stabilitate este evidenta, dar putem fi contemporanii unor fenomene de lunga durata, ce se desfasoara lent si pe nesimtite. Recent a fost publicat Raportul Clubului de la Roma privind prognoza lumii in urmatorii 40 de ani (despre care vom vorbi cu alta ocazie), ceeace dovedeste ca exista oameni ce nu se sfiesc sa cerceteze viitorul indepartat si sa ne puna in garda asupra pericolelor ce pandesc.

Cand la 20 ianuarie Barack Obama va depune juramantul pentru un nou mandat ca presedinte al SUA, el stie ca va avea de rezolvat in primul rand problemele grele de politica interna ce ar putea duce tara la faliment. Dar el va fi distas de la asta de problemele de politica externa. In primul rand urcarea pe “tronul” Chinei a lui Xi Jinping, ce va ocupa atat functia de secretar general al unui partid cu 80 milioane de membri, cat si cea de presedinte al statului, poate insemna sporirea confruntarii comerciale intre cele doua tari. Nu e de neglijat intensificarea disputelor politice din zona Pacificului, in care pot fi implicate China, Japonia, Filipine, Coreea de sud, Taiwan sau Vietnam, fata de care atitudinea St. Unite nu poate fi pasiva. O problema complicata pentru Obama o poate ridica Angela Merkel. Germania, cu un rol atat de important in Uniunea Europeana, va avea in luna septembrie alegeri parlamentare, pentru castigarea carora d-na cancelar e obligata sa se comporte astfel incat sa nu-si dezamageasca electoratul. Daca insa UE se desmembreaza in 2013 ca urmare a impunerii regimului sever de economii la care tine d-na Merkel, St. Unite vor fi si ele afectate. Deasemenea, in ipoteza in care accelerarea integrarii tarilor europene va duce la crearea unei vaste federatii, cu Marea Britanie, principala aliata a Americii, lasata insa pe dinafara, Obama se va simti desigur obligat sa-si exprime categoric dezacordul.
In Rusia, dupa ce in 2012 Putin a redevenit presedintele federatiei, infruntand contestatia unei parti a populatiei, anul ce vine va arata daca promisiunile facute de presedinte in timpul campaniei electorale (sporirea considerabila a salariilor si pensiilor) vor putea fi respectate. Mai ales ca extractia de titei si gaze, exportul carora a intretinut cresterea economica din ultimii ani, nu mai poate tine pasul cerintelor. In plus, asa cum vad analistii de la Londra, Putin si-ar fi pierdut sprijinul paturei mijlocii rusesti din marile orase, dar isi pastreaza adeziunea mai ales a populatiei de la tara si din orasele mici de provincie, sustinuti de biserica pravoslavnica si de spiritul nationalist xenofob. Opozitia anti-Putin este insa slaba, iar intalnirea la nivel inalt G20 ce va avea loc in 2013 la Skt. Petersburg va arata atentia pe care occidentul i-o arata stapanului de la Kremlin. Tot in acest an se va vedea daca Putin il va mai pastra pe Medvedev pe postul de prim-ministru.
Romania apare in caietul amintit mai sus doar intr-un text succint, in care se arata ca, dupa un an turbulent ce a adus schimbarea brusca a guvernului, incercarea esuata de debarcare a presedintelui si alegerile din luna decembrie 2012 care probabil vor aduce la putere pentru urmatorii patru ani un guvern social-liberal, anul 2013 va fi unul relativ linistit. Disputa dintre presedintele Basescu si guvern va invenina atmosfera, fara insa a stanjeni lucrul institutiilor statului. Guvernul se va gasi insa sub presiunea FMI pentru efectuarea de noi privatizari ale intreprinderilor de stat. Cresterea PIB pe 2013 va fi de cca. 2,5% fata de anul trecut, ajungand la 13.380 $ pe locuitor (in expresie PPP).

Iata alte evenimente ce deja se stie ca vor avea loc in 2013:
In ianuarie Irlanda va prelua presedintia Uniunii Europene. In februarie China sarbatoreste noul an traditional, al sarpelui, semnificand gratie si intelepciune. Tot in aceasta luna are loc carnavalul in Brazilia, dar si in Europa (in orasele de pe malurile Rinului si la Venetia). In luna martie in China se tine sesiunea anuala a parlamentului, cu care ocazie este numit solemn presedintele statului si primul ministru. In luna mai in Suedia si Finlanda va avea loc al 77-lea campionat mondial de hockey pe ghiata. In iunie Iranul alege un nou presedinte in locul lui Ahmadineshah. Tot in aceasta luna in insula Corsica se da startul in celebrul tur ciclist al Frantei. In luna Iulie Croatia devine cel de al 28-lea membru al UE, iar Lituania preia presedintia acestei organizatii. In septembrie se intrunesc la Sankt Petersburg presedintii intalnirii la nivel inalt G20. In octombrie au loc alegeri prezidentiale in Azerbaijean. In fine, in luna decembrie au loc la Naypyidaw, noua capitala a Myanmar (Birmania), jocurile sportive ale Asiei de sud-est.

Prognozele revistei The Economist semnaleaza cateva fenomene ce se vor intensifica in anul 2013:
In randul populatiei adulte a globului (varsta peste 20 ani) creste procentajul persoanelor supraponderale, adica cu un BMI (body mass index) peste 25 si obeze (BMI peste 30). In SUA doua treimi din populatie este supraponderala sau obeza, dar numarul persoanelor din aceasta categorie sporeste rapid si in tarile in curs de desvoltare. Consumul de Coca Cola si alte bauturi indulcite contribuie la aceasta.
Un alt fenomen il reprezinta declinul bisericilor crestine (catolica, protestanta sau alte confesii) in Europa si America de nord. Daca biserica catolica refuza ferm admiterea in amvon a preotilor de sex feminin, este tot mai presanta cererea de a se accepta hirotonisirea de preoti casatoriti, data fiind tot mai frecventa desvaluire a cazurilor de abuzuri sexuale de catre preotii catolici. Peste tot in tarile desvoltate economic este in crestere ateismul, chiar si in SUA, cea mai religioasa dintre aceste tari. Se va intensifica emigratia populatiei crestine din tarile Orientului apropiat (Egipt, Siria, Pakistan), unde sporeste influenta unui islamism neconcesiv.
In Africa va continua explozia populatiei in orase gigant. Lagos, capitala Nigeriei, cu 11,7 milioane locuitori va depasi Cairo (11,4 milioane). Alte aglomerari urbane uriase pe acest continent sunt Kinshasa (Congo) cu 9,9 milioane loc.; Khartoum (Sudan) cu 5,7 mil.loc.; Luanda (Angola) care in 1990 avea 700 mii loc. are acum 5,5 milioane; Abidjan (Coasta de fildes) cu 4,5 mil. loc.; Nairobi (Kenia) cu 4,0 mil. loc.; Johannesburg si Capetown (Africa de sud) cu 3,8, respectiv 3,5 milioane locuitori. Infrastructura acestor orase (canalizare, alimentare cu apa si electrica, strazi si transportul public etc.) este deficitara, iar criminalitatea – in rapida crestere.
Intr-un raport elaborat la Stockholm de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) se semnaleaza ca in 2013 temperatura medie pe glob va fi mai mare decat in toti anii secolului 20, dar nu face predictii cu privire la schimbarea climei in deceniile sau secolele urmatoare. Emisiunile de bioxid de carbon sunt iarasi una din principalele cauze ale incalzirii cu 2°-4,5°C. a globului.
In fine “The Economist Intelligence Unit” a elaborat un clasament al tarilor care pot oferi in anii viitori posibilitatile optime pentru o viata sanatoasa, in siguranta si prosperitate unui copil nascut in 2013 (the where-to-be-born index). Stabilirea valorii acestui indice a necesitat luarea in consideratie a 11 factori, ca demografia, unele caracteristici sociale si culturale, economia si politica. Indicele amintit a fost calculat pentru un numar de 80 de tari, iar rezultatul arata ca pe primele zece locuri, cu note intre 10 si 1, sunt : Elvetia (8,22); Australia (8,12); Norvegia (8,09); Suedia (8,02); Danemarca (8,01); Singapore (8,00); Noua Zeelanda (7,95); Olanda (7,94); Canada (7,81); Hong-Kong (7,80). La coada clasamentului, pe locurile 71-80, sunt Indonezia, Rusia, Siria, Kazahstan, Pakistan, Angola, Bangladesh, Ucraina, Kenia si Nigeria (cu un indice de 4,74). Germania si St. Unite sunt pe locul 16, Israel pe locul 20, Japonia, Franta si M. Britanie pe locurile 25, 26 si 27. Romania se gaseste pe locul 56, cu un indice de 5,85, inaintea Bulgariei (locul 61 cu 5,73).

Caietul revistei britanice contine numeroase alte informatii din domeniile afacerilor, industriei, stiintei si tehnologiei, culturii. Unele dintre ele ar merita cu prisosinta un comentariu critic, dar prezentarea datelor de mai sus depaseste chiar si asa dimensiunile unui articol de blog.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: