Femei si barbati

FEMEI SI BARBATI

1) Lumea a aflat cu surpriza si oroare despre violul colectiv asupra unei tinere studente intr-un autobuz din capitala Indiei, Delhi. Cei sase atacatori sunt in prezent judecati de un tribunal de urgenta. Este masura luata de autoritati in urma manifestatiilor uriase din toate orasele Indiei cerand pedepsirea vinovatilor si adoptarea unor legi severe pentru curmarea actelor de viol colectiv si de violenta in familie. La inceput insa autoritatile mobilizasera politia pentru reprimarea manifestatiile pasnice.
Cu aceasta ocazie s-au aflat nu numai o serie de detalii respingatoare asupra modului in care s-a petrecut crima ce in final a dus la moartea victimei, ci si cat de putin stim in Europa despre moravurile si relatiile sociale din aceasta tara. India e o tara democratica, dar in care mai exista caste, iar patura inferioara in fiecare casta e formata in principal din femei. Modernizarea Indiei si devenirea ei, alaturi de China si Brazilia, una dintre marile puteri mondiale, s-a facut uitandu-se de emanciparea femeilor. In India se practica inca genecidul, adica uciderea foetusurilor sau a copiilor sugaci de gen feminin, astfel incat in societatea indiana proportia celor doua sexe este de 940 femei la 1000 barbati, adica invers decat in tarile europene. Desi sunt si cateva femei remarcabile in elita tarii, ea traieste in cartiere izolate si bine pazite, in timp ce sute de milioane de femei de la tara si de la periferia oraselor alcatuiesc o minoritate permanent periclitata si violentata.
Scriitoarea si ziarista indiana Kishwar Desai a publicat in presa occidentala un articol plin de indignare cu privire la soarta femeilor indiene, victime deseori a batailor si violurilor. Dansa aminteste de cazul lui Phoolan Devi din anii ’80, o fata din casta inferioara Dalit, fortata sa se casatoreasca la 11 ani cu un barbat in varsta, care a maltratat-o si apoi a aruncat-o din casa. Parasita, ea a cazut victima mai multor barbati care au violat-o. Ea a alcatuit atunci o banda cu care i-a cautat si i-a pedepsit pe cei care au chinuit-o. A devenit celebra in India si o eroina a cauzei femeilor. Insa in anul 2000 ea a fost ucisa de o ruda a unuia violatorii ei. Cazul studentei de la Delhi a constrans guvernul indian sa promita luarea de masuri drastice pentru protectia femeilor. Dar – scrie Kishwar Desai – noi cazuri de viol au fost inregistrate si dupa aceea, in primele zile ale acestui an, in unul dintre ele fiind implicat chiar si un fruntas al Partidului Congresului.
Cautand pe internet (la google.ro) mentionarea cazurilor de viol in Romania, am constatat ca ele sunt destul de numeroase, publicate mai ales in editiile gazetelor de provincie. Desigur ca plangerile inregistrate la politie nu sunt decat o mica parte a cazurilor real infaptuite Este insa greu de presupus ca la noi un viol colectiv ar putea declansa o explozie de indignare a populatiei asemanatoare celei din India, desi situatia nu e mai putin oribila.

2) In Statele Unite, in 1994 sub presedintia lui Bill Clinton, s-a adoptat o lege federala intitulata “The Violence Against Women Act” (VAWA). Ea prevedea acordarea de la buget a unei sume de 1,6 miliarde US dolari pentru cercetarea si pedepsirea crimelor impotriva femeilor, mergand de la acte de violenta in interiorul familiei pana la viol, la prostituirea fortata si la cazul de graviditate in urma violului. Legea a fost votata in Senat cu 61 voturi pentru si 38 contra, iar in Camera Reprezentantilor cu 235 – pentru si 195 – contra. VAWA a fost reconfirmata in anii 2000 si 2005, dar in 2012 reinnoirea ei s-a lovit de opozitia membrilor republicani conservatori ai Camerei, care nu acceptau ca prevederile legii sa fie extinse si asupra cuplurilor de acelasi sex (homosexuali si lesbiene), a indienilor americani traind in rezervatii si a imigrantilor ilegali victime ale violentei in familie (si care pe aceasta baza pretindeau o viza temporara de sedere in SUA). Nereusindu-se a se gasi o solutie de compromis, legea nu a mai fost reconfirmata, iar incepand cu data de 2 ianuarie 2013, deci dupa 18 ani in valabilitate, protectia femeilor impotriva violentei nu mai are acoperire legala in SUA.
Fara comentarii.

3) Exista insa si un alt revers al medaliei: se pare ca barbatii sunt tot mai mult marginalizati de femei in societatea occidentala. Cel putin asa afirma scriitoarea israeliano-americana Hanna Rosin in recenta sa carte “The End of Men” : sexul tare a intrat intr-o criza identitara, deoarece barbatii, prea rigizi, s-au dovedit pagubosi in criza economica. Ca barbatii sunt in declin, asa cum sugereaza titlul cartii, este o opinie cam exagerata, caci 95% din posturile de conducere a celor mai mari concerne mondiale si 85% din membrii Congresului american sunt totusi barbati. Dar un fenomen se face totusi simtit in America : femeile sunt tot mai bine pregatite si castiga chiar mai bine decat barbatii de aceiasi varsta. In SUA o treime din posturile manageriale de varf din ultimii trei ani au fost ocupate de femei. Acest lucru – scrie d-na Rosin – se constata si in Germania si in Coreea de sud. El are loc pentru ca, prin pregatirea lor, deseori barbatii nu mai corespund cerintelor postului.
Fenomenul se observa insa nu numai in industrie, ci si in medicina si justitie, unde noile locuri de munca ocupate prin concurs revin din ce in ce mai putin tineretului masculin. Iar in viitor aceasta schimba relatiile in familie, caci atunci cand cel ce asigura painea nu mai este sotul, ci sotia, schimbarea rolurilor nu este acceptata cu usurinta. In SUA in aproape 40% din familii sotia castiga astazi mai mult decat sotul. Asa se explica, de pilda, sporirea divorturilor sau a copiilor crescuti de mame necasatorite. Pierderea locului de munca ii constrange pe multi barbati sa accepte si locuri de munca destinate traditional femeilor, fapt cea mai de sus patura sociala resimte efectul acestei situatii, ci paturile de jos, muncitoresti, din familiile in care barbatul intra in somaj de lunga durata.
Revista Der Spiegel consacra acestui trend un amplu articol (in nr. 2 din ianuarie a.c.) ilustrat cu cazuri concrete de familii din Germania. Aceasta evolutie are loc in special in landurile Germaniei de rasarit (fosta RDG), unde majoritatea oraselor si satelor au ca primar o femeie. In Vorstand-ul (conducera) primelor 30 de mari concerne sunt doar 13 femei, adica de zece ori mai putin decat barbatii, dar si aici se resimt deja schimbari. In anul trecut, 40% din noile angajari in posturi de conducere ale celor mai mari firme germane au fost femei. Sotilor lor ramasi acasa le revine sarcina ingrijirii copiilor.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: