O noua forma de colonialism

In complectarea articolului din 2 februarie de pe acest blog („Cei ucisi prin infometare“) dau mai jos traducerea unui scurt articol aparut in revista “Der Spiegel” din aceasta saptamana (Nr.8/2013) :

“Multe tari din lumea a treia si-au vandut sau arendat mare parte din pamantul arabil sau din plantaje unor straini. In fruntea listei este Liberia , unde intreaga suprafata cultivata a tarii este integral in maini straine. “Land Grabbing”(acapararea pamantului) se numeste operatia prin care investorii isi insusesc vaste suprafete agrare in Africa, America de sud sau Europa de rasarit. In Filipine – deja jumatate din suprafata cultivabila e in mainile strainilor, iar in Ucraina – peste o treime din pamanturile taranilor au fost cumparate, in mare parte de firme americane. Populatia in crestere a Indiei sau Braziliei face ca cererea de cereale sa sporeasca, astfel incat investitiile in terenuri arabile sunt foarte rentabile. Deseori insa populatia sufera de pe urma acestei noi forme de colonialism, caci monoculturile alcalinizeaza pamanturile.”

Articolul e insotit de un grafic in care se arata procentulde teren agricol instrainat in fiecare tara, iar din total – care sunt, proportional, principalele tari cumparatoare (sursa: PNAS). Astfel:  

            Madagascar – 10%, din care 54% cumparat de investori din Marea Britanie;

            Tanzania – 18%, din care 45% cumparat de Suedia;

            Uruguay – 18%, din care 51% de Argentina;

           Mozambic – 28%, din care 69% de Africa de sud;

           Papua – Noua Guinee – 33%, din care 90% de Malaezia;

           Ucraina – 36%, din care 66% de SUA;

           Siera Leone – 41%, din care 31% de Marea Britanie;

            Filipine – 49%, din care 17% de Arabia Saudita;

          Gabon – 86%, din care 74% de Singapore;

           Liberia – 100%, din care 34% de Malaezia, iar 34% de Singapore.

Romania nu este mentionata in articol, dar se stie ca terenurile cumparate sau arendate pe termen lung de investori straini reprezinta cca. 7%. Dar incepand cu anul 2014 – la indicatiile UE – se va introduce liberalizarea totala a vanzarii si cumpararii terenurilor agricole, astfel incat acest procent va creste probabil rapid. In Ungaria insa premierul Viktor Orban a pregatit un proiect de lege prin care se interzice instrainarea oricarei suprafete de teren. Experienta arata ca masurile cu caracter nationalist luate de actuala conducere a Ungariei sunt condamnate la Bruxelles, dar masurile adoptate de UE sunt ignorate la Budapesta.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: