Rechinii in panica

Numarul din aceasta saptamana al saptamanalului Der Spiegel (tiraj peste 900.000 ex.) are pe coperta un rechin disperat care isi musca propria coada. Titlul care insoteste imaginea este al cazului ce rascoleste acum intraga Germanie: “Principiul lui Hoeness – Lacomie, sustragerea de la impozite si FC Bayern”. Este vorba despre Uli Hoeness, presedintele echipei de fotbal FC Bayern, care nu a declarat fiscului, mai multi ani la rand, taxe totalizand o suma de peste zece de milioane euro. Ministerul de finante german, confruntat cu tot mai frecventele cazuri de evaziune fiscala, a reusit sa cumpere in secret din Elvetia, din Lichtenstein si din Luxemburg cateva discuri CD pe care sunt inregistrate numele si sumele depuse in banci de multi cetateni germani bogati. Afland aceasta si temandu-se de consecinte, mai multe mii din cei cu musca pe caciula au preferat ca incepand din luna ianuarie a.c. sa isi declare falsul infaptuit.
Asa a procedat si dl. Hoeness. Numai ca el este o mare personalitate in aceasta tara: fost jucator de renume, cu 35-40 de ani in urma, in echipa nationala, el conduce de cativa ani cu indemanare soarta celei mai performante echipe din campionatul german si una din cele mai bogate din Europa (cifra de afaceri in anul 2012: 373,4 milioane euro). Pana recent el s-a bucurat de stima pe care i-o poarta cancelara Angela Merkel si Horst Seehofer, seful CSU si al guvernului bavarez. Fiu al unui mic macelar, el a ajuns fabulos de bogat ca proprietar al unei mari fabrici de carnati si ca talentat speculator la bursa. Posturilor de televiziune le face placere in aceste zile sa prezinte talk-show-uri din anii trecuti, in care Hoeness se declara un ferm adversar al evaziunilor fiscale si condamna cazurile de coruptie si inselatorie. Caci in Germania au fost numeroase cazurile de escrocare a fiscului de catre persoane de renume: vestitul tenisman Boris Becker, prins cu o suma nedeclarata de 3,8 milioane DM – a fost condamnat la 2 ani (cu suspendare) si plata a 500.000 euro; crescatorul de cai de curse P. Schöckemöhle, surprins cu o datorie fiscului de 22,6 milioane DM si condamnat la 6 luni inchisoare (cu suspendare); cantaretul Freddy Quinn – cu 1,8 milioane euro si condamnat la 2 ani (cu suspendare) si amenda s.a.
Dar regula adoptata pana acum de justitie in astfel de cazuri este urmatoarea: nedeclararea unei sume pana la 50.000 euro se pedepseste cu o amenda platita fiscului, dar peste aceasta suma, intervine procuratura. Pana acum insa procesele soldate cu condamnari au fost insotite si de suspendarea pedepsei, dupa plata unei despagubiri consistente. Recent insa Curtea Constitutionala de la Karlsruhe a decis ca pentru evaziunile fiscale ce depasesc un milion euro sa nu se mai admita suspendarea, ci condamnarea sa fie executata. Cazul lui Hoeness (61 ani) intra tocmai in aceasta categorie si, desi se fac inca cercetari pentru stabilirea valorii exacte a evaziunii, el a platit pe loc, pentru a fi lasat in libertate, o suma de 5 milioane euro.
Am relatat mai pe larg acest caz, care cu siguranta va face istorie, deoarece el se impleteste si cu informatia Bancii Federale a Germaniei ca averea totala a germanilor (sume depuse la banci, actiuni, asigurari etc.) a atins in 2012 nivelul record de 4.939 miliarde euro, o crestere cu 214 miliarde euro fata de anul precedent. De regula omul chivernisit, dar mai ales cel bogat, considera ca impozitul pe care trebuie legal sa-l plateasca statului este o mana straina ce i se baga in buzunar. Iar cand, ca urmare a unei politici de austeritate, in tarile UE din sudul continentului sunt concediati mii si mii de salariati, cum sa nu sporeasca invidia si resentimentul atator europeni fata de germani, cei care nu se sinchisesc de criza si de urmarile ei?

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: