Dificultatile prognozarii unei lumi in schimbare

Dupa cum se stie, in fiecare an revista britanica „The Economist“ scoate, la sfarsitul lunii noiembrie, un caiet special cuprinzand prognoze ale evenimentelor politice, economice, culturale, tehnologice si stiintifice ale anului ce vine. Pe acest blog am facut la 30 noiembrie 2012 o succinta prezentare a prognozelor continute in caietul „The World in 2013“. Sunt constient ca in multe domenii nu pot fi intrevazute, nici macar cu cateva luni inainte, faptele sau circumstantele ce vor avea loc. Dar unele dintre ele rezulta din extrapolarea prezentului, iar altele se pot imagina, cu o anumita doza de risc, din corelarea altor evenimente. Probabil acest gand l-a avut si redactorul sef al acestei editii, Daniel Franklin, care a cercetat care au fost previziunile corecte pentru 2013 din caietul aparut in noiembrie anul trecut, cele ce s-au dovedit gresite si cele nici macar banuite.

O prognoza pentru anul 2013 era ca cel mai bun loc de pe glob unde ar fi bine sa te fi nascut era Elvetia, iar cel mai rau loc – Nigeria. Se pare ca aceasta predictie corespunde adevarului, chiar si daca mai este inca o luna pana la sfarsitul anului. S-a confirmat si prognoza ca economia Statelor Unite s-a restabilit, ca economia zonei euro va avea o crestere neinsemnata, ca expansiunea economica chineza continua neabatut, dar si ca in India cresterea e negativa. Evaluarea stiintifica a schimbarilor climatice s-a confirmat, prognoza ca Microsoft si Nokia se vor contopi s-a adeverit in parte (pentru diviziile de telefoane mobile),  dar a fost imposibil sa se prevada desvaluirile aduse de Edward Snowdon despre programele NSA de supraveghere in masa.

Unele previziuni pot fi concomitent corecte si gresite. S-a mentionat ca sunt dificultati cu sanatatea papei Benedict, dar era greu de imaginat ca el isi va da demisia si va fi inlocuit cu Francisc, un papa ager si vioi. Era de presupus ca Angela Merkel va castiga alegerile in Germania, dar nu ca noul mic partid ce va apare pe neasteptate va fi Alternativa pentru Germania, eurosceptic, iar nu partidul piratilor. Nici problemele financiare grave ale aprobarii bugetului SUA in Congresul american nu au putut fi in intregime prevazute. S-a amintit posibilitatea ca vor avea loc lupte in desertul saharian cu partizanii Al-Qaida, dar nu si atacul violent al acestora asupra unui Mall la Nairobi.

Previziunile ce s-au dovedit false nu sunt putine. S-a subestimat ramanerea la putere a lui Bashar Assad in Siria. „Linia rosie“ de netrecut pentru Barack Obama in privinta folosirii armelor chimice in razboiul civil din Siria, nu s-a prevazut ca va fi un flop. Nu s-a reusit a se intrevedea lovitura de stat militara in Egipt. Iar ca Hassan Rohani va castiga alegerile prezidentiale in Iran nu a fost o ipoteza luata in consideratie. Printre evenimentele neprevazute in prognoza anului 2013 sunt de mentionat miscarile de protest din Brazilia, Turcia si Bulgaria. In general revistei „The Economist“ nu ii prea place sa arate posibilitatea declansarii unor tulburari sociale, dacat daca acestea sunt atat de evidente incat nu mai pot fi ignorate.

Trecerea in revista a evenimentelor anului 2013 si compararea lor cu cele ce au fost prognozate la sfarsitul anului 2012 de o echipa de excelenti analisti, arata care sunt limitele investigarii viitorului intr-o lume in permanenta schimbare. Peste cateva zile voi face aici o prezentare succinta si critica a continutului caietului „The World in 2014“ al publicatiei „The Economist“.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: